Home / Verfadvies / Woonark verven

Woonark verven

Wilt u uw woonboot verven? Aangezien woonboten en woonarken op het water liggen en vocht prominent aanwezig is, is een goede bescherming een vereiste. De regulatie van vocht is extra belangrijk in en op het water, u wilt de kans op houtrot minimaliseren.

Daarom is Moose Färg houtverf zo praktisch. De verf is extreem damp-open en daardoor bijzonder geschikt en praktisch als u uw woonboot wilt verven. Een ideale keuze als u uw boot in goede conditie wilt houden!

Lees de ervaringen van klanten die al Moose Färg verf gebruikt hebben: Klantervaringen.

Direct verf voor uw woonark bestellen?

woonark verven
Woonboot in Falu Röd

Waarom kiezen voor Moose Färg beits voor uw woonboot?

 • Damp-open oftewel vochtregulerende beits
 • Niet filmvormend maar flexibel; werkt met uw hout mee
 • Geen grondlaag nodig en niet schuren tussen de lagen
 • Voorkomt indringing van vocht
 • Milieuvriendelijk; niet schadelijk voor vissen
 • Duurzame keuze

Moose Färg is een praktische verf voor het verven van uw woonboot

Het verven van een woonark is een flinke klus. Alleen al het opbouwen van steigers op het water om rondom bij de woonark te komen is een klus die u liever niet vaak wilt herhalen. Daarom is het van groot belang dat u een product gebruikt dat gemakkelijk aan te brengen is en bestand is tegen invloeden van buitenaf. Moose F is een volledig matte woonbootverf. Het heeft geen grondverf nodig en hoeft u niet te schuren tussen de lagen, wat de verf bijzonder praktisch maakt. De kans op bladderen is nihil, omdat de verf in het hout trekt in plaats van er een laag op te leggen. Vocht kan zo niet onder de verflaag kruipen, wat doorgaans voor bladderen zorgt.

U hoeft uw woonark niet meer te schuren

Houtverf Moose F bevat lijnolie en is waterverdunbaar. Bij onbehandeld hout trekt het in de ondergrond, maar het is ook toepasbaar op reeds geschilderd hout. Voorwaarde hiervoor is wel dat er op de juiste manier voorbehandeld is. Gronden hoeft niet, Moose F is zijn eigen grondverf. Het onderhoudsvriendelijke aan uw woonboot verven met Moose F is: schuren tussen de lagen en bij onderhoud hoeft niet. Alleen schoonmaken en weer oververven is genoeg om uw boot weer als nieuw te laten ogen. De ademende houtverf gaat in het Belgische klimaat op het water circa 5 jaar mee.

Moose F is een kosteneffectieve oplossing die werk bespaart en hout laat leven. Een ideale manier om uw woonboot te verven. Verkrijgbaar in volledig dekkend (Moose F), halftransparant (Dimma wash) of kleurloze uitvoering (Storuman Skydd).

Kozijnen en deuren van uw woonark beitsen

Kozijnen en deuren van uw woonark beitst u met Moose RDM. Deze versie is net zo mat als Moose F, maar bevat meer olie en pigment waardoor deze extra dekkracht biedt op gladde en harde ondergronden.

woonark beitsen
Woonark in kleurloze, transparante beits Storuman Skydd

Danny Meerwijk (Baarn, Nederland): “Na 10 jaar de ark weer kaal gehaald en opnieuw in de transparante Storuman Skydd gezet.”


Stappenplan voor het verven van uw woonark

Neem onderstaand stappenplan goed door vooraleer u begint met verven. Zo komt u tot het meest duurzame resultaat.

 1. Eventuele eerdere verflagen verwijderen

  Zit er al een laag verf op uw woonark? Bekijk deze dan goed. Ga na of de onderlaag bladdert of dat deze de mogelijkheid heeft om in de toekomst te gaan bladderen. Zijn er schilfers en bladderende stukken verf aanwezig? Verwijder deze dan. Dit kunt u doen met een hogedrukspuit of door te schuren met schuurpapier in korrel 80.

  Zit de oude verflaag nog goed vast? Dan kunt u deze laten zitten. Belangrijk is het wel om in dit geval de oude verflaag goed kapot te schuren met korrel 80. De oude verflaag mag niet meer glimmen of glad zijn.

 2. Woonark schoonmaken

  Vooraleer u gaat verven is het belangrijk dat het hout van uw woonark schoon is. Woonarken liggen vaak in grote steden, daar wordt het hout al snel vervuild. Zorg dat er tijdens het schoonmaken zo min mogelijk sop in het water komt en gebruik voor een zeep die vriendelijk is voor het milieu, zoals biologische lijnoliezeep Polarsken.

 3. Verven van de woonark

  Het verven van uw woonark met Moose F is zeer gemakkelijk. Het is niet nodig om eerst te gronden; Moose F is zijn eigen grondverf. Verdun de verf met 5 tot 10% water en roer goed. Breng vervolgens de eerste laag dun aan. De kleur hoeft nog niet volledig te dekken bij de eerste laag. Wacht tot deze eerste laag stofdroog is en breng vervolgens de tweede laag aan.

 4. Verf laten drogen

  Kies de dagen waarop u gaat verven slim uit. Er mag de eerste drie dagen geen regen over de verf komen. Hoe snel het droogproces exact gaat hangt af van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Na ongeveer drie dagen tot een week is de verf volledig uitgehard en watervast, mits de temperatuur minimaal 15 graden is. Onder deze temperaturen wordt het droogproces te lang en neemt de kans op een regenbui toe.

 5. Onderhoud

  Gemiddeld bent u 5 jaar onderhoudsvrij nadat u geverfd heeft met Moose F. Wilt u bijwerken? Dan is het simpelweg een kwestie van schoonmaken en een nieuwe laag aanbrengen. Plaatselijk bijwerken kan ook, u ziet geen kwaststreken vanwege de volledig matte uitstraling van de verf.

Direct producten voor uw woonboot of woonark bestellen?

woonark beitsen
Woonark geverfd met Moose F in Ljus Blå

Herbert en Babette (Arnhem, Nederland): “Beste Jan, Hierbij de foto’s van onze woonark, die prachtig is geworden met de Moose Färg F kleur Ljus Blå (lichtblauw, 2 lagen). Het was een heel karwei om de woonark te verven, omdat we rondom de ark vlonders en steigers moesten bouwen, maar het is geweldig mooi geworden. Nu gaan we de schuur in dezelfde kleur verven.”


Kleuren kiezen voor uw woonark

Over het algemeen zien we bij de keuze voor woonarken vaak meer gedurfde kleuren dan bij de de kleurkeuze voor reguliere huizen. Het kleurenpalet van Moose Färg bevat 19 prachtige kleuren, waarmee u ruime keuze heeft uit een kleur die bij de gewenste uitstraling van uw boot past. Houdt u er rekening mee dat de kleuren op uw beeldscherm anders kunnen ogen door uw beeldscherminstellingen. 

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

  Moose Färg Vasa Svart (Diepzwart)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (Loodgrijs)
 • Bohus Blå

  Zweeds Blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds Blauw)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (Lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (Parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (Leisteengrijs)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Amal Grön

  Zachtgroen

  Moose Färg Amal Grön (Zachtgroen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Wilt u de kleuren in het echt beoordelen? Vraag dan onze kleurenkaart aan.


Bescherming tegen schimmel

Vooraleer u uw woonark gaat verven is het van belang na te gaan of er schimmel is of dat de kans op schimmelvorming bestaat. Woonarken liggen op het water, hier is vocht dus prominent aanwezig. Isoleren en ventileren is heel belangrijk in de strijd tegen schimmel. Heeft u er toch last van? Behandel dan vooraleer u gaat verven met een antischimmelmiddel. Lees meer over het behandelen van schimmel op deze pagina: Schimmel bestrijden.


Veelgestelde vragen over woonark verven:

Hoe bescherm ik mijn woonark tegen vocht?

Moose F is een damp-open, vochtregulerende beits. Het beschermt uw hout tegen de vochtige omstandigheden waar u op het water mee te maken heeft. Vocht uit het hout kan bij gebruik van Moose F vochtregulerende beits wel uit het hout komen zetten, maar maakt het hout tegelijkertijd waterafstotend. Zo worden problemen als schimmel en houtrot voorkomen. De dekkende beits Moose F beschermt tevens tegen uv-straling.

Kan ik de binnenkant van mijn woonark ook verven?

De verf van Moose Färg bevat geen schadelijke stoffen en is daardoor ook ideaal om binnen te gebruiken. Onbehandelde schrootjes verft u met Moose F of halftransparante Dimma wash. Als u de oppervlakten veel aanraakt, bijvoorbeeld een kast of gladde, reeds geverfde schrootjes in de hal, dan kunt u ook Moose RDM gebruiken. Dit type is minder gevoelig voor gebruikssporen.

Waarmee woonboot of woonark verven?

De buitenkant van uw woonboot of woonark verft u met Moose F vochtregulerende beits. Het damp-open karakter is ideaal voor het hout van woonboten. De lijnolie in Moose F beschermt uw hout tegen de indringing van vocht, terwijl vocht dat in het hout zit uit kan blijven treden.


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.