Home / Verfadvies / Houten vloer beitsen

Houten vloer beitsen

Een houten vloer beitsen is een dankbare klus waarmee u een ruimte optisch heel anders kunt laten ogen. Moose Färg is een bijzonder gemakkelijke keuze voor het beitsen van uw houten vloer. Het geeft een mooie, totaal matte uitstraling en indien afgelakt met Topp matte vloerlak een zeer slijtvast resultaat waarmee u voor jaren klaar bent. U kunt na het aanbrengen van Topp met een gerust hart met uw zetel over de vloer schuiven zonder dat de vloer slijt.

U kunt een nieuwe houten vloer beitsen, maar ook oude houten vloeren mits ze goed zijn geschuurd en schoongemaakt.

Wilt u uw houten vloer beitsen?

houten vloer verven
Houten vloer zwart gebeitst en afgelakt met Topp lak

Houten vloer beitsen

Als u uw vloer besluit te beitsen heeft u de keuze uit een volledig dekkende kleur of een halftransparante kleur. Moose F is een volledig dekkende beits, Dimma is halftransparant ofwel een wash verf. Alle versies van Moose Färg verf zijn volledig mat en bijzonder gemakkelijk in gebruik. Ook kan zowel Moose F als Dimma afgewerkt worden met Topp vloerlak. Dit geeft uw houten vloer een zeer slijtvaste laag en zal de kleur van de houtbeits bijzonder fraai laten uitkomen.

Dekkende beits Moose F

Moose F is een volledig matte, dekkende beits. Deze beits is beschikbaar in een uniek kleurenpalet, waarmee u uw vloer kunt voorzien van een dekkende kleur. De originele kleur van uw vloer is niet meer zichtbaar na het aanbrengen van Moose F. Zo kunt u met Moose F heel mooi kleurverschillen in een vloer opheffen. Moose F dekt in twee lagen, bij lichte kleuren kan het aanbrengen van een derde laag nodig zijn.

Dekkende beits
Dekkende beits Moose F

Halftransparante beits Dimma

Vindt u een volledig dekkende vloer wat te ‘zwaar’ ogen? Dan kunt u voor een wash variant gaan. Al onze kleuren zijn verkrijgbaar in halftransparante wash versie, oftewel Dimma. Dimma betekent mist of nevel in het Zweeds en dat is wat het doet: een waas over uw hout leggen, waarbij de kleur van de ondergrond licht zichtbaar blijft. De ondergrond bepaalt dus ook voor een deel het uiteindelijke eindresultaat. U kunt kiezen voor een klassieke whitewash, maar grey wash of blue wash is ook mogelijk.

Halftransparante Wash
Dimma halftransparante wash

Proefstukje maken

Het beitsen van uw vloer is een flink project dat u waarschijnlijk niet zo vaak zult herhalen. De kleur op de vloer bepaalt voor een groot deel hoe de uitstraling van uw woonruimte is. Kies daarom uw kleur verstandig. Wij begrijpen dat het lastig is om een keuze te maken uit het mooie Zweedse kleurenpalet. Daarom kunt u overwegen om eerst een proefpotje te bestellen. Zo kunt u een proefstukje maken op een deel van uw eigen vloer en bepalen wat bij u past. Proefpotjes zijn ook te bestellen in de Dimma uitvoering.

U kunt ook onze gratis kleurenkaart aanvragen, waar de dekkende kleuren handgeschilderd opstaan. Dimma is niet verkrijgbaar op de kleurenkaart, omdat de ondergrond voor een deel bepaalt hoe de uitstraling van de verf wordt.

Dekkend zwart vs half dekkend zwart
Proefstukjes waarbij links Dimma Vasa Svart is gebruikt en rechts Moose F Vasa Svart

Wilt u onze kleuren in het echt zien?


Houten, gebeitste vloer afwerken met Topp slijtvaste lak

Wanneer u uw vloer gebeitst hebt, is het van belang om deze te voorzien van een slijtvaste laag. Topp is een bijzonder plezierige afwerking: het ruikt plezierig en droogt snel. Met twee behandelingen heeft u een matte, kleurloze slijtvaste laag die klaar is voor jarenlang dagelijks gebruik.

Topp is vrijwel mat: het heeft een glansgraad van 5. We raden af om een vloer volledig mat te lakken: hier zullen namelijk door gebruikerssporen glansplekken ontstaan, vandaar de lichte glansgraad in Topp. Topp is transparant, dus u blijft de houtkleur zien. Een bijzonder gebruiksvriendelijke vloerlak om zelf aan te brengen.

Let op: Vooraleer u Topp toepast moet de ondergrond goed doorgedroogd zijn. Ook is het belangrijk te weten dat Topp de tannine uit de ondergrond kan ”opzuigen”. Dit is bij tannine houdende ondergronden en vers grenen en vuren (de “knoesten”) van belang. U kunt dan na één behandeling met Topp nogmaals kleur aan brengen en daarna aflakken.

houten vloer wit verven
Voor en na: geverfd met Moose F Norrland Vit en afgelakt met Topp

Producten bestellen voor het beitsen van uw vloer?


Adviezen voor het beitsen van uw vloer

 1. Voorbewerken

  Verwijder eventuele uitstekende spijkers en zet loszittende planken vast. Zorg dat de vloer vrij is van vuil en stof en ontvet vooraleer u gaat beitsen. Schuur eventueel licht op met korrel 80. Zeker een oude vloer moet goed voorgeschuurd en ontvet zijn.

  Zit er nog een oude laklaag op de vloer? Dan dient deze kapot geschuurd te worden vooraleer u gaat beitsen. Moose F hecht niet op gladde laklagen.

 2. Beitsen

  Verdun de verf voor de eerste laag met 5 – 10% water, zo kan de verf heel mooi in uw vloer trekken. Roer de verf goed en breng aan op de houten vloer aan met een borstel. Zorg ervoor dat u dunne lagen aanbrengt. Met twee dunne lagen krijgt u een sterker eindresultaat dan met één dikke laag. Twee lagen Moose F zijn voldoende voor een dekkend resultaat. Bij witte verf kan er mogelijk een derde laag nodig zijn. Als u Dimma gebruikt kunt u zelf bepalen hoeveel pigment u aanbrengt, het kan zijn dat één laag al het gewenste resultaat geeft.

 3. Doordrogen

  De gebeitste vloer moet goed doorgedroogd zijn vooraleer u met de volgende stap aan de slag kunt gaan. Hoe snel uw vloer droogt hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid in uw huis. Het is verstandig om een raam open te zetten zodat de ruimte goed doorlucht.

 4. Lakken

  Als de vloer goed droog is kunt u gaan aflakken met Topp vloerlak. Breng twee lagen aan met een borstel of een roller en laat 24 uur drogen tussen de lagen. Bij een veelvuldig gebruikte vloer zijn drie lagen aan te bevelen. Na het aanbrengen van de eerste laag kunt u licht schuren met schuurpapier in korrel 120. Er kunnen namelijk houtvezels omhoog gaan staan, dit kunt u voelen door met uw hand over de eerste laklaag te gaan. Verwijder alle schuurstof na het schuren vooraleer u verder gaat met lakken.

  Wacht na de laatste laag enkele dagen met het terugplaatsen van uw (zware) meubilair, Topp heeft nog enkele dagen nodig om uit te harden.


Producten voor het beitsen van uw vloer:


Houten trap verven

Als u bezig bent met de vloer wilt u de trap misschien ook wel meenemen met verven. Heeft u een houten trap, dan kunt u bij Moose Färg goed terecht. U kunt ervoor kiezen om uw houten trap enkel transparant te lakken met Topp kleurloze lak of u kiest ervoor om deze eerst te verven met Moose F en vervolgens af te lakken met Topp. Topp vloerlak werkt bijzonder gemakkelijk, ruikt aangenaam en droogt snel. Met twee behandelingen heeft u een slijtvaste laag. Brengt u alleen Topp aan zonder te verven, dan blijft u de houtkleur zien. Topp is erg gebruiksvriendelijk om zelf aan te brengen. Het resultaat is een slijtvaste, vrijwel matte laag waar u vele jaren plezier van zult hebben!

Houten trap verven: in dekkende kleur of in wash

Als u besluit uw houten trap in een kleur te verven, dan heeft u ook de keuze uit dekkende beits Moose F of halftransparante beits Dimma. Daarmee geeft u uw houten trap precies die kleur, die u zelf wilt. Beide zijn heel gemakkelijk in gebruik en kunnen snel worden afgewerkt met Topp voor een slijtvaste laag. U kunt nieuw hout verven maar ook een oude houten trap, op voorwaarde dat deze goed is voorgeschuurd en schoongemaakt.

trap verven
Trap geverfd met Moose F en afgelakt met Topp lak

Trap of vloer onderhouden: Polarsken lijnoliezeep

Uw houten trap of vloer kunt u goed schoonmaken met Polarsken, de milde verzorgende pure lijnoliezeep. Ideaal om uw houten vloer of trap te onderhouden.

Moose Färg producten direct bestellen? 


Veelgestelde vragen over een houten vloer beitsen

Welke beits voor houten vloer beitsen?

Voor het dekkend beitsen van uw vloer gebruikt u Moose F. U kunt ook kiezen voor de halftransparante beits Dimma.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer na het beitsen?

Uw hout blijft zoals het bij het leggen was en is goed te schoon te maken nadat u het gebeitst en gelakt heeft. Hiervoor adviseren wij lijnoliezeep Polarsken. Dit is een milde, verzorgende pure lijnoliezeep. Ideaal om uw houten vloer mild te reinigen en te onderhouden.

Heb ik een primer nodig als ik mijn vloer ga beitsen?

Nee, het aanbrengen van een primer is niet nodig als u Moose F of Dimma gaat gebruiken. De verf is als het ware zijn eigen grondverf en kan direct op het hout aangebracht worden, mits het hout juist voorbehandeld is.

Hoe beits aanbrengen op vloer?

Verdun de verf voor de eerste laag met 5 – 10% water en roer goed. Zo kan de eerste laag goed in uw vloer trekken. Breng de beits vervolgens in dunne lagen aan met een blokborstel. Voor het gemak kunt u een telescoopstok aan uw verfborstel vastmaken. Met een blokborstel komt u heel mooi in alle naden en kieren van de vloer, zodat u een dekkend en egaal resultaat krijgt.

vloer beitsen
Vloer Ljus Blå gebeitst en afgelakt met Topp

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.