Home / Waterafstotende impregnering van hout

Waterafstotende impregnering van hout

Unieke conserverende en waterafstotende impregnering van hout

Hout dat lang nat en glad blijft nadat het heeft geregend: het is niet alleen gevaarlijk, maar ook niet goed voor uw hout. Gebaseerd op nanotechnologie zorgt Pansar waterafstotende impregnering van hout ervoor dat hout waterafstotend wordt. Het hout blijft wel ademen maar neemt geen water meer. Water parelt op het hout in plaats van in het hout te trekken, de houtkleur wordt langer behouden en schoonmaken wordt gemakkelijker.

Pansar is geen beits of lak! Verwacht dus niet dat het hout tot in lengte van dagen een diepe houtkleur behoudt. Het zal enigszins plezierig gaan verweren, maar is perfect beschermd tegen vocht en kan prima worden schoongemaakt. Uw terras wordt niet meer glad van de algen!

Uw hout waterafstotend maken?

Pansar waterafstotende impregnering
Water parelt op het hout na gebruik van Pansar 1 + 2

Waterafstotende impregnering van hout voor terras en vlonder

Pansar 1 en 2 is perfect voor vlonders en schuttingen van grenen, vuren, Lariks, Douglas en andere lichte houtsoorten. Het hout zal in eerste instantie donkerder kleuren. De originele houtkleur keert na een paar maanden buiten weer terug. Eventueel kunt u deze donkerdere houtkleur tijdelijk weer ophalen met Pansar C onderhoudsolie. Bij hardhout kan de donkere verkleuring zeer sterk zijn, vraag in dat geval altijd eerst advies door contact op te nemen. Pansar zorgt ervoor dat water op het hout parelt en er niet intrekt. Hierdoor is uw hout beschermd tegen indringing van vocht.

 • Beschermt tegen UV straling
 • Gaat schimmelvorming tegen
 • Voorkomt houtrot
 • Beschermt tegen groene algen
 • Vertraagt verwering van het hout
 • Bevat geen schadelijke stoffen en is totaal ecologisch
 • Het hout wordt prettig schoon te maken
 • Vervorming door opname van water wordt voorkomen
 • Langdurige bescherming: 10 tot 15 jaar

Pansar 1 + 2

Behandeling met Pansar waterafstotende behandeling van hout laat hout zijn natuurlijke, robuuste uitstraling behouden. Hout blijft hout en zal zich ook als hout blijven gedragen. De kleur zal echter langer behouden blijven door het voorkomen van vochtindringing, waardoor de houtcellen niet worden afgebroken.

Het aanbrengen van Pansar waterafstotende behandeling bestaat uit twee stappen: Pansar 1 en Pansar 2. Pansar 1 is de nano-impregnering, Pansar 2 een olieafwerking. Deze olieafwerking maakt het hout in eerste instantie wat donkerder en voller van kleur, met name bij tannine houdende houtsoorten. Pansar 1 en 2 kleurt het hout dus in eerste instantie donkerder, maar op de lange termijn (nadat Pansar 2 afgespoeld is) praktisch geen kleureffect op het hout. Het uiteindelijke effect hangt af van de houtsoort. Voor onderhoud is er Pansar C onderhoudsolie. Deze haalt de kleur weer tijdelijk op en kan naar eigen inzicht worden herhaald. Voor onderhoud en voor de toepassing van Pansar gebruik Kalizeep.

Het hout blijft het hout! Ideaal voor een houten vlonder, terras of houten meubels. Zowel binnen als buiten toepasbaar.

Let op: Pansar kan NIET worden toegepast als afwerking van Moose F of Dimma of Storuman Skydd!

Stappenplan voor het aanbrengen van Pansar

De toepassing van Pansar 1 en 2 vergt enige aandacht. Het aanbrengen is niet moeilijk, maar het is van belang dat het in de juiste volgorde gedaan wordt.

 1. Hout schoonmaken

  Pansar kan alleen op onbewerkt, open hout worden aangebracht. Zorg ervoor dat u het hout eerst zeer goed reinigt en ontvet. Het hout moet schoon en droog zijn vooraleer u begint. Dit betekent volledig vrij van stof en vuil. Ook zeepresten dienen weer goed verwijderd te zijn vooraleer u Pansar 1 gaat aanbrengen. Voor 10 m2 heeft u circa 1 liter nodig.

 2. Aanbrengen van Pansar 1

  Vooraleer u Pansar 1 aanbrengt schudt u het product goed in de verpakking. Vervolgens brengt u Pansar 1 dun aan op volledig droog hout met een verfborstel en roller. U kunt eventueel tot 10% verdunnen met water. Het is belangrijk dat u Pansar 1 niet te dik aanbrengt. Dit kan ervoor zorgen dat het hout wit uitslaat.

  Wacht tot Pansar 1 droog is voordat u Pansar 2 aanbrengt. Hoe snel dit gaat hangt van van de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij temperaturen rond de 20 graden is Pansar 1 in zo’n 2 tot 4 uur droog.

 3. Aanbrengen van Pansar 2

  Het aanbrengen van Pansar 2 doet u met een verfborstel. Wrijf of ‘masseer’ de olie goed in het hout. Gebruik hier eventueel een doek voor of doe dit met uw borstel. Uw hout zal na de behandelijk met Pansar 2 donkerder ogen. Dit trekt na enkele dagen tot weken weer weg.

  Belangrijk:
  er mag minstens 24 uur geen regen over het hout komen na het aanbrengen van Pansar 2.

 4. Nabehandeling

  Het kan voorkomen dat er na de behandeling witte vlekken op uw hout zichtbaar zijn. Dit komt met name voor bij tanine-houdende houtsoorten zoals teak en eiken. Dit wordt veroorzaakt door het te dik aanbrengen van de Pansar of door (impregnerings)zouten in het hout. Deze vlekken trekken vanzelf weg na enkele regenbuien en zijn technisch ook geen probleem. Vindt u dit vervelend ogen? Dan kunt u extra wrijven met Pansar 2 of onderhoudsolie Pansar C gebruiken.

 5. Onderhoud

  Doorgaans bent u 10 – 15 jaar onderhoudsvrij na het aanbrengen van Pansar. Uw hout schoonmaken doet u met Kalizeep. Gebruik geen normale zeep, deze kan natrium bevatten en uw zorgvuldig aangebrachte nanocoating aantasten.

  Vindt u de donkere houtkleur mooi? Dan kunt u dit na enige tijd weer naar voren halen door het hout na te behandelen met Pansar C. Pansar C reinigt en voedt het hout en haalt de houtkleur op.

hout conserveren
De werking van Pansar op een houten vlonder

Pansar Lätt

Wilt u een meer eenvoudige oplossing dan de tweestapsbehandeling van Pansar? Neem dan Pansar Lätt. Pansar Lätt geeft hout tevens een waterafstotende coating, maar komt in een handige sprayverpakking. Hiermee kan het eenvoudig op het hout gespoten worden om het waterafstotend te maken. Pansar Lätt geeft geen kleureffect en is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld tuinmeubels. De werking van Pansar Lätt is echter korter, u dient dit jaarlijks te herhalen.

Houten meubels waterafstotend impregneren

Zowel Pansar 1 + 2 en Pansar Lätt kunnen prima worden gebruikt om houten meubels waterafstotend te maken. Hieronder vindt u enkele essentiële verschillen die kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

Pansar 1 + 2 gebruiken voor meubels

 • Lange bescherming van 10 tot 15 jaar
 • Behandeling in twee stappen.
 • Geschikt voor onbehandeld, ongeverfd hout.
 • Werkt goed op open hout, zoals vuren, Douglas, en steigerhout.
 • Maakt het hout in eerste instantie donkerder, later komt de originele kleur weer terug
 • Legt geen laagje op het hout
 • Het hout is beschermd tegen UV straling, maar is niet volledig beschermd tegen verkleuring. Het hout verkleurt op een prettige, lichte manier.
tuinmeubelen impregneren
Loungebank en tafel behandeld met Pansar 1 + 2

Pansar Lätt gebruiken voor meubels

 • Oppervlakkige nanocoating die ongeveer na een jaar moet worden herhaald.
 • Zeer eenvoudig aan te brengen: u sprayt het hout in door middel van de sprayflacon.
 • Kan gebruikt worden op reeds geverfd hout
 • Werkt op alle houtsoorten.
 • Aan te raden voor bijv. tuinmeubels of als extra bescherming van geverfd hout.
 • Laat geen zichtbare kleur achter.
 • Er ligt geen laagje op het hout.
Pansar Lätt op een geverfde tuintafel

Staand hout impregneren

Het is ook mogelijk om staand hout met Pansar te behandelen. Het hout wordt waterafstotend geïmpregneerd maar blijft verder totaal het hout. Het kleureffect hangt weer af van het hout zelf.

Hieronder een impressie van iets vergrijsd hout behandeld met Pansar 1 +2. Duidelijk is te zien dat Pansar de houtkleur weer totaal ophaalt. Dit effect verdwijnt echter met de tijd doordat de olie afspoelt. Na een jaar zal het er ongeveer uitzien als het onbehandelde deel.

waterafstotende-impregnering-hout
Staand hout impregneren

Vraag advies

Pansar 1 + 2 is een behandeling die aandacht vergt bij het aanbrengen op het hout. Twijfelt u over de toepassing of de houtsoort die u heeft? Wij denken graag met u mee. U kunt contact met ons opnemen voor persoonlijk advies passend bij uw situatie.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.