Home / Verfadvies / Tuinhuis verven

Tuinhuis verven | Inspiratie & advies

Een tuinhuis is een ideale toevoeging aan uw tuin: u kunt er bijvoorbeeld tuinkussens en gereedschap in opbergen. Wel zo prettig als uw tuinhuis ook lang meegaat. Om lang van uw tuinhuis of blokhut te kunnen genieten is goed en regelmatig onderhoud nodig. Uw tuinhuis verven hoort hier ook bij.

UV-stralen, temperatuurwisselingen, regen en wind hebben namelijk allemaal invloed op de staat van uw houten tuinhuis. U doet er dus goed aan om uw tuinhuis te beschermen tegen deze invloeden van buitenaf. Dit doet u door hem te verven met Moose F. Deze dekkende, matte verf biedt de houtbescherming van een beits. De verf trekt in het hout en – mits goed voorbewerkt – bladdert deze niet. Een zeer duurzame optie voor het verven van uw tuinhuis!

Tuinhuisverf kopen?

tuinhuis zwart verven
Tuinhuis geverfd in Vasa Svart

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 4 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Met Moose Färg gaat uw tuinhuis langer mee

Wilt u uw tuinhuis verven met dekkende, transparante of halftransparante verf? Moose Färg verf laat de houtnerf zichtbaar en vormt geen afsluitende filmlaag over het hout. Moose Färg verf garandeert een lange houtbescherming en vergt weinig tot geen onderhoud.

Enkele voordelen van Moose F tuinhuisverf op een rij:

 • Uniek Scandinavisch kleurenpalet, gebaseerd op het Zweedse landschap
 • Het hout kan blijven 'ademen'
 • Uw hout is beschermd tegen de indringing van vocht
 • Makkelijk te verwerken en plaatselijk bij te werken
 • Mits goed aangebracht bent u voor lange tijd onderhoudsvrij

Wilt u meer weten over hout en verf? Lees dan hier verder: Over houtverf.

tuinhuis beitsen
Tuinhuis opgeknapt met Moose F Dalarna Grön

Maarten de Ru (Amsterdam): "Tuin heeft een hele andere uitstraling gekregen. Van een donkere oude jaren 30 schuur naar een vrolijke hoek achter in de tuin. Schuur met een bezem en stoffer schoon geborsteld en aan de slag gegaan. Tweede laag zat er binnen 2 uur op en de tweede laag binnen 1 uur. De blokkwast maakt wel écht een verschil ten opzichte van een standaard Praxis kwast. Niet over denken, gewoon kopen, is het geld dubbel en dwars waard."

Matte tuinhuis verf geschikt voor alle houtsoorten

Moose Färg verf is ideaal voor het verven van verschillende soorten hout, denk aan: behandeld, onbehandeld of reeds geverfd hout van vuren, grenen, Douglas tot steigerhout en Red Cedar. De juiste voorbewerking zorgt voor een langdurig resultaat, zorg dus dat u de juiste voorbewerking toepast.

De wanden van tuinhuizen zijn vaak gemaakt van vuren of grenen, al dan niet geïmpregneerd of gewolmaniseerd. Dat ontvet u vooraleer u gaat verven door Polarsken lijnoliezeep te gebruiken. Nieuw hout schuurt u met grofkorrelig schuurpapier (korrel 80) vooraleer u begint met schilderen. Daarna kan Moose F (tuinhuisverf) direct aangebracht worden. De verf is dekkend in twee lagen, bij lichte kleuren kan een derde laag nodig zijn. Groot voordeel: een grondlaag is niet nodig, Moose F kan direct op het hout worden aangebracht.

Gaat u een tuinhuis verven dat reeds geschilderd is? Bekijk dan de bestaande verflaag goed. Een verflaag die nog in goede staat verkeert heeft geen barsten, is niet geschilferd en bladdert niet af. Het is van groot belang dat de onderlaag ook later niet kan gaan bladderen. Controleer de oude laag dus goed en waar deze bladdert verwijdert u alle loszittende verf volledig. Ook zorgt u ervoor dat de oude verflaag niet meer glanst of glad is door deze kapot te schuren met grofkorrelig schuurpapier. Schuur in de richting van de houtvezel en verwijder na het schuren het stof en ontvet met een sopje. Laat het hout goed drogen en ruw het daarna weer lichtjes op, zodat het beschermingssysteem straks perfect hecht.

Een gemakkelijke alternatieve methode is behandeling met de hogedrukspuit. Het voordeel hiervan is dat u zowel schoonmaakt als licht opschuurt met de waterdruppels. Let er wel op dat u de spraystand gebruikt, anders kunt u de houtnerven beschadigen.

Leest u ook onze schildertips buiten of bekijk het stappenplan hieronder.

Tuinhuis of blokhut schilderen? U heeft de keuze uit drie varianten

Er zijn drie varianten verf om uw tuinhuis mee te behandelen: dekkend, semi-transparant en kleurloos. Over het algemeen wordt er gekozen voor een volledig dekkende verf om tuinhuizen te schilderen, andere opties zijn natuurlijk ook mogelijk. Kenmerkend aan onze verf is dat de houtnerf en houtstructuur zichtbaar blijft. Moose Färg verf is namelijk geen lak maar zuigt in het hout, waardoor de houtstructuur van uw tuinhuis goed blijft uitkomen. Hout blijft zijn robuuste uitstraling behouden.

Dekkende verf moose F

De dekkende Moose F geeft een volledig dekkende kleur aan uw tuinhuis. De houtstructuur blijft behouden, doordat de verf geen afdekkende laag over het hout legt, maar erin trekt. Het dekkende karakter biedt goede bescherming tegen UV-straling. Is volledig mat en oogt hierdoor heel prettig!

Transparante verf

De transparante kleurloze beits Storuman Skydd laat de houtnerf en houtkleur volledig zichtbaar en heeft geen kleur. Het tuinhuis krijgt een natuurlijke uitstraling, maar vereist wat meer onderhoud aan de zonkant. U kunt het zien als een transparante zonnebrandcrème: hij moet regelmatig ververst worden. Het voorkomen van vergrijzen is aan de zonkant niet mogelijk: uw hout zal daar op den duur altijd vergrijzen. Aan de binnenkant van uw tuinhuis en in de schaduwkanten is dit wel mogelijk en kunt u de houtkleur jarenlang behouden.

half transparante verf

Half transparante verf Dimma kunt u zien als een wash. Het geeft een kleur waas over het hout en is bijzonder geschikt om de binnenkant van uw tuinhuis of blokhut te schilderen. In alle kleuren beschikbaar, populair zijn de bekende grey wash en white wash.

Stappenplan voor het verven van uw tuinhuis

Een goede voorbewerking is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat en voor de duurzaamheid van het resultaat. Leest u onderstaand stappenplan dus goed door, zodat de verf optimaal kan hechten.

 1. Oude verflagen? Verwijder deze dan eerst.

  Zit er al een verflaag op uw tuinhuis? Inspecteer deze dan goed, zodat u de juiste keuze maakt qua voorbewerking.

  Is de huidige verflaag gebarsten, geschilferd en/of bladdert deze? Dan is het van belang dat u alle loszittende verflagen verwijdert. Deze onderlaag mag ook later niet kunnen gaan bladderen. Verwijder loszittende verf door grof te schuren met korrel 80 of door de spraystand van de hogedrukspuit te gebruiken. Verwijder na het schuren het losse schuurstof, dit wilt u niet in uw verflaag terugzien.

  Zit de oude verflaag nog goed vast, dan kunt u de deze kapotschuren met korrel 80. De oude laag mag niet meer glad aanvoelen of glanzend/glimmend zijn.

 2. Vers hout? Laat het dan nog even staan.

  Heeft u erg vers hout? Dan is de kans groot dat het nog gaat werken. Dit houdt in: er komen scheurtjes in het hout en mogelijk komt er hars uit het hout. Verstandig is het in dit geval om uw verse hout eerst een aantal weken tot maanden te laten staan, alvorens u start met verven. Wilt u toch graag aan de slag? Breng dan één laag aan en breng de tweede laag pas na enkele maanden aan. Zo is uw hout alvast beschermd en kunt u na enkele maanden de scheuren die zijn ontstaan ook voorzien van een verflaag.

 3. Gladgeschaafd hout? Schuur op.

  Onze verf hecht goed op ruwe ondergronden. Is uw hout erg glad, ruw het dan op door te schuren met grove korrel 80. Zo zorgt u voor een goede hechting van de verf op uw tuinhuis. Ruwer hout, zoals bezaagd hout hoeft u niet op te schuren.

 4. Het hout ontvetten en schoonmaken

  Uw hout dient schoon te zijn vooraleer u begint met verven. Ontvet hout dat vet geworden is of vers geïmpregneerd hout met een sopje van Polarsken lijnoliezeep. Breng aan met een borstel, laat even inwerken (circa 10 minuten) en spoel na met water vooraleer u begint met verven.

 5. Verven

  Zorg ervoor dat de dagtemperatuur minimaal 15 graden is wanneer u besluit te gaan verven. Bij deze temperatuur is de verf na 24 uur overschilderbaar en kunt u de tweede laag aanbrengen.

  Verdun de verf met 5 tot 10% water en breng de eerste laag dun aan met een blokborstel. Zo kunt u goed in alle kieren en naden van het hout van uw tuinhuis komen. Verf de tweede laag wanneer de eerste laag stofdroog is, dit hangt af van de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zorg dat er de eerste dagen geen regen overheen komt, na een week is de verf volledig uitgehard.

 6. Schoonmaken van verfborstels en verf bewaren

  Spoel uw verfborstels uit en reinig met water en zeep. Polarsken lijnoliezeep is ook zeer geschikt voor het schoonmaken van borstels en voor het verwijderen van verf van uw handen. Sluit de pot goed af en bewaar deze op een droge plek, zorg dat de verf niet kan bevriezen.

Direct producten voor het verven van uw tuinhuis bestellen?

U heeft de keuze uit een uniek Zweeds kleurenpalet

Ons matte kleurenpalet bevat 19 kleuren, variërend van het authentieke Zweedse rood tot meer gangbare grijstinten. De kleuren ogen in ieder daglicht weer net anders. Bekijk dus om een beeld te krijgen van de kleuren vooral de voorbeelden van anderen die u al voorgingen. Houd er rekening mee dat beeldscherminstellingen de kleuren anders kunnen weergeven dan ze in werkelijkheid zijn.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

  Moose Färg Vasa Svart (Diepzwart)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (Loodgrijs)
 • Bohus Blå

  Zweeds Blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds Blauw)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (Lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (Parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (Leisteengrijs)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Amal Grön

  Zachtgroen

  Moose Färg Amal Grön (Zachtgroen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Wilt u de kleuren liever in het echt zien? Vraag dan onze kleurenkaart aan.

Doe inspiratie op bij anderen:

Velen kozen er al voor om hun tuinhuis te verven met Moose Färg tuinhuis verf. Heeft u inspiratie nodig? Bekijk dan de ervaringen van Belgische klanten met Moose Färg:

Twijfelt u nog over de kleurencombinaties? Maak dan uw eigen Moose Färg kleurcombinaties.

Veelgestelde vragen over het verven van een tuinhuis

Welke verf gebruiken voor tuinhuis?

Meestal kies je voor een volledig dekkende matte verf om een tuinhuis te schilderen. Kiest u voor Moose F, dan blijft u de houtnerf heel mooi zien. Moose Färg is geen lak maar zuigt in het hout zodat de houtstructuur van uw tuinhuis goed blijft uitkomen.

Hoe bescherm ik mijn tuinhuis?

U beschermt uw tuinhuis tegen vochtindringing door middel van een ademende houtbeits. Moose F ademende houtbeits zorgt ervoor dat uw hout vocht kan blijven afgeven aan de omgeving, waardoor de kans op houtrot aanzienlijk verkleind wordt. Tegelijkertijd voorkomt het de indringing van vocht in uw hout.

Hoe tuinhuis schilderen?

Dit hangt af van uw tuinhuis. Onbehandeld of oud hout kunt u goed ontvetten en eventueel opruwen met korrel 80. Reeds geschilderd tuinhuis? Inspecteer de onderlaag dan goed. Als deze bladdert, dient u de oude verfresten volledig te verwijderen. Goed vastzittende verfresten kunt u opschuren met korrel 80. Laat vers geïmpregneerd hout eerst enkele maanden 'uitzweten' vooraleer u begint met verven.

Waarom tuinhuis verven?

Door uw tuinhuis te verven beschermt u het tegen invloeden van buitenaf. Vooral de indringing van vocht kan voor problemen zorgen wanneer u uw hout onbeschermd laat, met mogelijk houtrot tot gevolg. Uw beschermt uw hout door te kiezen voor een dampopen verflaag: zo kan vocht uit het hout treden en is het hout tegelijkertijd beschermd tegen de indringing ervan.

Moet ik mijn tuinhuis verven of beitsen?

Moose F dekkende beits heeft eigenlijk het beste van twee werelden: het biedt de houtbescherming van een beits en geeft de dekkende kleur van een verf. De beits maakt het hout waterafstotend en zorgt voor een optimale bescherming tegen invloeden van buitenaf, terwijl de dekkende kleur mooi in het hout trekt. Hierdoor behoudt hout zijn prachtige robuuste uitstraling.

Wanneer tuinhuis verven?

Om buiten te kunnen verven heb je de juiste temperatuur en een lage luchtvochtigheid nodig. De maanden april tot en met september zijn goede maanden om buiten te verven. Een temperatuur van minimaal 15 graden is ideaal. Wanneer u bij een lagere temperatuur verft dan duurt het te lang vooraleer de verf droog is en neemt de kans toe dat er een regenbui overheen komt terwijl de verf nog niet gedroogd is. Ook een hoge luchtvochtigheid speelt mee. Bij een hoge luchtvochtigheid droogt de verf minder snel.

Zon en hoge temperaturen zijn geen probleem. Zorg er wel voor dat u de verf goed verdunt met water omdat de verf veel sneller droogt. Zo voorkomt u zichtbare kwaststrepen doordat de verf te snel droogt.

tuinhuis beitsen

Henri en Elma Lamme (Schore, Nederland): "Inmiddels alweer 3 maanden geleden hebben wij onze blokhut geschilderd in de kleur Ljus Blå van Moose Färg. De verf smeert super, de kleur is erg mooi en in twee lagen was onze blokhut gedekt. Tot nu toe zit de verf er heel mooi op. We zijn er enorm blij mee!"

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.