Home / Onderhoud tuinhuis, schuur en houten huis

Onderhoud tuinhuis, schuur en houten huis

Als u uw huis, schuur of tuinhuisje heeft geverfd met Moose Färg kunt u vele jaren zorgeloos genieten. Er hoeft eigenlijk niet veel te gebeuren voor het onderhoud, maar hieronder vindt u toch enkele tips. In de gebruikelijke Belgische omstandigheden hoeft u pas na circa 5 jaar weer een nieuw laagje aan te brengen. Moose Färg kan iets verweren, maar blijft mooi.

Om over te schilderen hoeft u niet te schuren. Goed schoonmaken met een sopje van lijnoliezeep is voldoende. Daarna kunt u eenvoudig een nieuwe frisse laag aanbrengen en kunt u weer circa 7 jaar vooruit.

Lijnoliezeep bestellen?

onderhoud tuinhuis

Moose Färg houtverf bladdert niet

Moose Färg kan eigenlijk niet bladderen. De reden hiervoor? Het legt geen afdekkende film over het hout. Als de verf toch blijkt te bladderen is de oorzaak gelegen in de laag onder de verf. Kijk in dat geval eens naar de achterkant van de bladders: bijna altijd zult u zien dat het de onderliggende verflaag is geweest. De kleur van de oude verf zal aan de achterkant van de bladders zichtbaar zijn.

Bij glad geschaafd hout van mindere kwaliteit kan het ook voorkomen dat het hout zelf kapot gaat. Door het schaven worden de vezels doorgeschaafd en soms laten deze zwakke plekken los. Dit zit er uit als bladderen maar ook hier zal aan de achterkant het hout zelf zichtbaar zijn.

tuinhuis onderhouden
Tuinhuis geverfd met Moose F

Schoonmaken van uw geverfde tuinhuis

Verwijderen van vuil

Het kan zijn dat er opspattende modder of spinnenwebben op uw geverfde hout komen. Als dit plaatselijk is kunt u dit gewoon met een niet pluizende zachte, vochtige doek verwijderen. Even licht afnemen is prima maar vermijd boenen en wrijven. Heeft u meer last van vuilaanslag uit de omgeving, spuit dan het hele huisje even af. Schoonmaken van los vuil is heel simpel: even afspuiten met de tuinspuit is vaak voldoende. Spuit eventueel van tevoren in met een sopje van lijnoliezeep.

Bij Moose F zult u merken, dat door het dampopen karakter (beetje kalkig) aanrakingen soms een kleur effect geven. Dit gaat weg als u er even met een vochtige doek overheen gaat. Bij Moose RDM hoog vaste stof gehalte gebeurt dit niet, daarom adviseren wij deze zware kwaliteit verf voor kozijnen, deuren en binnenmeubels.

Verwijderen van groene aanslag

Soms staat uw huis of tuinhuisje in een vochtige omgeving. Er kunnen dan groene algen ontstaan op de buitenkant. Dit gebeurt overigens met alle soorten verf. Het is goed om deze zo snel mogelijk af te wassen met een sopje van bv. lijnoliezeep en wat chloorbleekmiddel. Zo voorkomt u, dat de algen in de verf en het hout ingroeien. Voor meer informatie over o.a. zwarte puntjes leest u hier verder: schimmel voorkomen.

Bijwerken van uw tuinhuis

Is de kleur van uw tuinhuis wat vervaagd of verweerd? Dan kunt u heel eenvoudig bijwerken. Meestal is dit nodig na circa 5 jaar. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit korter of langer zijn. U hoeft bij bijwerken enkel schoon te maken en bij te kwasten waar nodig. Één laag aanbrengen is voldoende en schuren is niet nodig! Bijkwasten kunt u zelfs heel plaatselijk doen: door het matte karakter van de verf vallen verfstreken volledig weg als u plaatselijk bijwerkt. Door bij te werken haalt u de kleur weer mooi naar voren en ziet uw tuinhuis er weer als nieuw uit.

Scheuren in het hout

Het hangt sterk van uw eigen inzicht af hoe snel u Moose Färg weer wilt overschilderen. Als gezegd is dit na circa 5 jaar als er verwering optreedt. Als u droogtescheuren in het hout ziet ontstaan wel raadzaam zijn om sneller actie te ondernemen. Moose Färg zal in tegenstelling tot “gewone” verf hierdoor niet gaan bladderen. Maar, deze scheuren maken het onderliggende hout onbeschermd en vocht kan dan gemakkelijk indringen. In die gevallen is het wel raadzaam om eerder een frisse laag aan te brengen. Het is dan verstandig deze scheuren goed in te kwasten om indringing van vocht via de scheuren te voorkomen.

Moose Färg producten direct bestellen?


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.