Home / Verfadvies / Houten woning verven

Houten woning verven

Door uw houten woning te verven met Moose Färg verf geeft u uw huis een Zweedse uitstraling. Uw woning wordt een echte blikvanger, maar zal toch rustig ogen door de volledig matte uitstraling van de verf.

Moose Färg houtverf is speciaal ontwikkeld om uw houten woning te verven: werkt ideaal op ruw en onbehandeld hout, maar is ook op geïmpregneerd, reeds geschilderd of geschaafd hout te gebruiken. Een Zweeds topproduct dat jarenlang meegaat.

Bep Broersen (Ayewalle): “Het hele huis in de verf gezet met Moose Farg. Om blij van te worden in de veelal donkere Ardennen.” Lees verder.

Direct verf voor uw houten woning bestellen?

rode zweedse houtverf
Houten woning geverfd in Falu Röd

Waarom uw houten woning verven met Moose Färg verf?

Hieronder vindt u een greep uit de voordelen van verven met Moose Färg verf.

 • Unieke, matte kleuren
 • Optimale bescherming van uw houten woning
 • Open, vochtregulerend verfsysteem dat uw hout laat ‘ademen’
 • Geen grondlaag nodig en schuren tussen de lagen is niet nodig
 • Lange tijd onderhoudsvrij
 • Meer lezen? Kijk dan hier.

Bent u benieuwd hoe anderen de verf hebben ervaren? Bekijk dan de klantervaringen.

Geschikt voor allerlei soorten hout, waaronder reeds geschilderd hout

Nieuw en geïmpregneerd hout verven

Moose F is zeer geschikt voor bezaagd en geschaafd hout, zoals we in België veel gebruiken. Ook voor hout dat al geïmpregneerd, geverfd of gebeitst is. Ook hierbij zorgt Moose F voor het beste resultaat. Voor kozijnen en deuren gebruikt u Moose RDM. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten af of ze elkaar verdragen. Moose F is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan. Dit houdt in: ruw schuren, schoonmaken en ontvetten, eerste laag goed laten doordrogen.

Geef nieuw en geïmpregneerd hout even de tijd om te ademen. Het impregneermiddel zweet vaak nog uit. Dit kan een vettige substantie zijn, waar een wat een watergedragen verf vanzelfsprekend niet goed verdraagt. Als u het nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en eventueel een eerste dunne laag. Dit voorkomt krimpen en uitzetten nadien en conserveert de mes en groef het beste.

Reeds geschilderd hout oververven

Gaat u reeds geschilderd hout oververven? Dit kan, maar zorg ervoor dat de ondergrond eerst goed wordt voorbehandeld. Ontvet het hout en maak het goed schoon, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit en Polarsken lijnoliezeep. Gebruik de spraystand van de hogedrukspuit zodat de houtstructuur niet wordt beschadigd. Let erop dat u niet in de isolatie spuit.

Schuur vervolgens oude lagen kapot totdat de kalkige onderlaag naar voren komt. De verf hecht niet op gladde ondergronden zoals laklagen. Bladdert de oude laag? Dan dienen alle bladderende verfresten verwijderd te worden. Verfresten die goed vast zitten kunnen worden opgeschuurd met een grove korrel 80.

Tip: Denkt u er ook aan om uw spijkers in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. Doet u dit zeker als u de spijkers niet hamert maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen!

Kozijnen en deuren verft u met Moose RDM

Voor de deuren en kozijnen van uw houten woning kunt u het beste gebruikmaken van high solid verf Moose RDM. Deze verf is heel geschikt voor harde en gladde oppervlakken die veel te verduren hebben. U kunt de boeidelen van uw houten huis bijvoorbeeld ook met Moose RDM behandelen. Moose RDM biedt extra dekkracht. Het is ook een watergedragen verf en net zo milieuvriendelijk als Moose F. De verf is tevens volledig mat, net zoals als Moose F, wat uniek is voor een kozijnenverf.

Moose RDM heeft - in tegenstelling tot Moose F - een grondlaag nodig. Hiervoor kunt u een grondlaag van Moose F gebruiken of een sterk verdunde laag Moose RDM.

De typisch Scandinavische uitstraling krijg u door uw kozijnen in één van onze wittinten te verven: Norrland Vit of Grädde. In Zweden wordt de deur vaak in een contrasterende kleur geverfd, zoals groen of blauw. Een gewaagde combinatie die we in België niet vaak zien. Voor een modere uitstraling kunt u kiezen voor zwarte of antraciet grijze kozijnen.

Wilt u verschillende kleurencombinaties uitproberen? Klikt u dan hier.

kozijnen verven
Kozijnen geverfd in Norrland Vit

Kleur bepalen

Een hele woning verven is een flinke klus, dus u wilt natuurlijk direct de juiste kleurkeuze maken. Ons kleurenpalet is gebaseerd op het Zweedse landschap. Alle kleuren zijn volledig dekkend en mat, wat voor een rustige uitstraling zorgt.

Twijfelt u nog of bent u op zoek naar inspiratie? Bekijk dan de vele voorbeelden van anderen die hun woning of betimmering al geverfd hebben met Moose Färg verf of vraag een gratis handgeschilderde kleurenkaart aan.

Moose Färg kleurenpalet

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

  Moose Färg Vasa Svart (Diepzwart)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (Loodgrijs)
 • Bohus Blå

  Zweeds Blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds Blauw)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (Lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (Parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (Leisteengrijs)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Amal Grön

  Zachtgroen

  Moose Färg Amal Grön (Zachtgroen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Veelgestelde vragen over het verven van een houten woning

Het hout van mijn woning is heel droog, kan ik mijn huis verven?

Ideaal gezien is het hout luchtdroog, dit betekent 17.9% vocht. Heeft u heel droog hout, bevochtig het hout dan licht vooraleer u gaat schilderen. U kunt het bevochtigen met de tuinslang. Verdun de verf met 5 - 10% water en meng de verf goed.

Kan ik met Moose F mijn houten woning plaatselijk bijwerken?

Zeker. Het is verstandig om aan het eind van elk seizoen of in ieder geval na de winter het schilderwerk nog even na te lopen. Moose F verf zuigt in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt of dat er kaal hout bloot is komen te liggen doordat het hout is gaan werken.

U kunt plaatselijk nog even bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar zit u niks van: kwaststreken vallen volledig weg in de matte verf. Zo zorgt u voor een mooie egaal resultaat en optimale bescherming van uw hout.

Hoe vaak moet ik mijn houten woning verven?

Wanneer u Moose F gebruikt, bent u meerdere jaren onderhoudsvrij. Afhankelijk van verschillende factoren kan deze periode langer of korter zijn. Denk hierbij aan zoals de staat van het hout en de weersomstandigheden waaraan het huis wordt blootgesteld.

Bij Moose F is de kans op bladderen nihil (mits u juist voorbewerkt), omdat de houtverf als een beits in het hout trekt. Hierdoor kan het hout blijvend ademen. Na een aantal jaar zal de verf wellicht gaan vervagen (bijv. bij veel blootstelling aan fel zonlicht), maar dan is schoonmaken en éénmaal oververven voldoende om weer een aantal jaren woonplezier te beleven.

Moet ik mijn houten woning behandelen tegen schimmel?

Staat uw houten huis in een vochtige omgeving zoals het bos? Of is de ventilatie van uw houten huis niet goed? Dan kan het zijn dat er schimmelvorming op uw hout ontstaat. Het kernwoord bij schimmel is ventileren. Als hout goed kan drogen treedt er over het algemeen geen schimmel op.

Toch last van schimmel? Moose Färg heeft een anti schimmelmiddel: Svampdöd. Te gebruiken ter voorkoming van schimmelvorming en ter behandeling ervan. U kunt het goed verdund (1 op 30) aanbrengen op het hout, bijvoorbeeld met een plantenspuit. U kunt Svampdöd ook direct toevoegen aan de verf. Zet de tweede laag verf pas op als de eerste laag goed doorgedroogd is.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.

Producten voor het verven van uw woning: