Home / Moose Färg eerlijke Zweedse houtbescherming / Hout verduurzamen met gezuiverde lijnzaadolie

Hout verduurzamen met gezuiverde lijnzaadolie

Uw hout verduurzamen op een milieuvriendelijke, duurzame manier: dit kan met behulp van Bästa Olja. Op zijn Nederlands ook wel ‘beste olie’ genoemd. Deze superieure, Zweedse lijnzaadolie verduurzaamt en beschermt uw hout, zodat het jarenlang meegaat.

De olie beschermt uw hout tegen de indringing van vocht; het hout wordt waterafstotend. Doordat het hout niet vochtig blijft, hebben schimmels geen kans en wordt houtrot voorkomen. In tegenstelling tot rauwe lijnolie droogt gezuiverde olie Bästa Olja een stuk sneller.

 • Een superieure lijnzaadolie die niet vergeelt
 • Droogt snel en gelijkmatig zonder scheurvorming
 • Het hout is beschermd tegen aantasting door bacteriën

Kortom: een biologisch en duurzaam product, dat perfect is voor de conservering van hout van bijvoorbeeld vlonders, terrassen of schuttingen.

lijnzaadolie

U kunt Bästa Olja lijnzaadolie hier bestellen:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 4 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Over gezuiverde lijnzaadolie Bästa Olja

Lijnzaadolie Bästa Olja wordt verkregen door het uitpersen van de zaden van vlas. Deze natuurlijke olie is een mengsel van vetzuren, eiwitten, wassen en antioxidanten. Niet alle stoffen in de olie dragen bij aan een mooi en sterk eindresultaat. Daarom wordt de rauwe lijnolie gezuiverd.

Normale lijnolie heeft de neiging tot vergelen, dit komt door het beta-caroteen in de olie. Basta Olja vergeelt niet. Ook droogt normale lijnolie erg langzaam en niet op alle plaatsen even snel. Hierdoor kunnen scheurtjes in het oppervlak ontstaan. Bij gezuiverde lijnolie Bästa Olja zijn alle niet-drogende ingrediënten verwijderd door middel van een unieke zuiveringsmethode. De onnodige stoffen die vergeling en bacteriegroei kunnen veroorzaken zijn hierbij uit de rauwe lijnolie verwijderd. Het resultaat is de superieure, goed drogende houtolie Bästa Olja.

Langdurige houtbescherming

Door uw hout te behandelen met gezuiverde lijnzaadolie Bästa Olja maakt u het waterafstotend, rotbestending, maatvast en het vergroot de buigsterkte. Schimmels en bactiëren kunnen geen voeding uit het droge hout of uit de olie halen. Goed te gebruiken voor vlonders of terrassen, vooral voor hardhoutsoorten zoals teak, bankirai of meranti.

Basta Olja in het kort:

 • Zeer langdurige houtbescherming
 • Beschermt het hout tegen houtrot en schimmels
 • Vergeelt niet in tegenstelling tot reguliere lijnolie
 • Sneldrogende lijnolie
 • Biologische productie uit lijnzaad uit Zweden
 • Maakt het hout waterafstotend

U kunt Bästa Olja lijnzaadolie hier bestellen:

lijnzaadolie houtolie
Bästa Olja aanbrengen op een veranda

Goed om te realiseren: wanneer hout blootgesteld wordt aan zonlicht zal het altijd gaan vergrijzen. Lijnolie houdt dit proces van vergrijzing niet tegen. De warme kleur die het hout na behandeling krijgt zal niet altijd zo blijven. De technische bescherming voor sterker en duurzamer hout blijft daarentegen wel jarenlang aanhouden.

Advies voor het behandelen van hout met Bästa Olja lijnzaadolie

Hieronder vindt u advies om uw hout optimaal en langdurig te beschermen met lijnolie Bästa Olja.

 1. Hout schoonmaken

  Maak met een sopje het hout goed schoon. Spoel alle zeepresten af met ruim water. Laat het hout vervolgens drogen.

 2. Verhitten van de olie

  De olie kan op kamertemperatuur aangebracht worden. U kunt de olie ook eerst verhitten voordat u deze aanbrengt. Het verhitten van de olie heeft als gunstig gevolg dat deze dieper door kan dringen in het hout, wat tot een nog duurzamer resultaat leidt.

  U kunt de lijnolie verhitten in een friteuse, doe dit tot 130 °C. Bij deze temperatuur kunt u veilig werken met de olie zonder dat deze gaat dampen of branden.

 3. Breng de olie aan met een blokborstel

  U brengt Bästa Olja het beste aan met een blokborstel. Let erop dat u, als u verhitte olie aanbrengt, altijd een natuurlijke borstel (varkenshaar) gebruikt. Borstels met synthetische haren smelten bij deze temperaturen.

  U brengt de olie aan op hout dat totaal droog is. Verspreid de olie over het hout en blijf uitspreiden totdat het hout verzadigd is. Laat de olie vervolgens intrekken.

  Bij gezond hout dringt de olie tot 1,5 mm in het hout. Wilt u een diepere penetratie in het hout? Verwarm het oppervlak dan tijdens het werk met een heteluchtblazer of een IR-verwarmer. Zo krijgt u een penetratie van 2 tot 3 mm. Kleine houten delen kunt u ook extra diep impregneren met Bästa Olja door ze onder te dompelen in warme olie.

 4. Wegvegen van niet-opgenomen olie

  Na circa een uur veegt u de overtollige olie die op het oppervlak is achtergebleven af met een doek. Doet u dit niet, dan wordt de olie die achterblijft plakkerig.

  Let op: Lijnolie bestaat uit oxiderende vetzuren die spontaan kunnen ontbranden. Doeken, krullen en andere poreuze materialen die zijn bevochtigd met Bästa Olja moeten onmiddellijk in water worden ondergedompeld om spontane ontbranding te voorkomen.

 5. Olie laten drogen

  Laat de olie goed doordrogen. Deze droogt door reactie met zuurstof. Voor het drogen zijn twee factoren van belang: de toevoer van zuurstof en de temperatuur.
  Wanneer u goed ventileert en de temperatuur rond de 20 °C ligt droogt Bästa Olja in 24 uur of minder.

 6. Schoonmaken van borstels

  Was borstels na afloop met lijnoliezeep Polarsken.

 7. Onderhoud van uw behandelde hout

  Na aanbrengen van Bästa Olja bent u voor lange tijd onderhoudsvrij. Gebruik bij tussentijds schoonmaken geen zeep: dit tast de olie aan. Maak het hout schoon met water.

Technische data Bästa Olja

Bästa Olja lijnolie is een drogende houtolie die hout waterafstotend, rotbestendig en maatvast maakt. Tevens krijgt het hout een verhoogde buigsterkte.

Oppervlaktebehandeling: Breng Bästa Olja rijkelijk aan met een borstel op droog hout. Verspreid van plaatsen die verzadigd zijn naar plaatsen die nog olie absorberen. Aanbrengen en uitspreiden totdat het hele oppervlak verzadigd is.

Diep impregneren: Voor penetratie van 1-1,5 mm, Bästa Olja verwarmen tot 130 graden en aanbrengen en verdelen met een natuurlijke borstel. Voor een penetratie van 2-3 mm, verwarm het oppervlak tijdens het werk met een heteluchtblazer of een IR-verwarmer. Voor een half glanzend oppervlak: Schuur de olie die op het oppervlak achterblijft eerst met korrel 120, daarna met korrel 320.

Verwerking: Veeg na 1 uur alle olie die op het oppervlak achterblijft grondig weg, anders vormt het een plakkerige laag. Laat minimaal 24 uur oxideren. Was borstels, gereedschap en keukengerei met sterke, zachte zeep. Diep impregneren door onderdompeling in warme olie van 130 graden is ook mogelijk.
Ademhalingsbescherming is niet nodig. Zorg voor goede ventilatie, vooral bij het werken met olie op 130 graden. De olie heeft een lage thermische geleidbaarheid en veroorzaakt bij 130 graden geen brandwonden bij morsen.

Bevat: Drogende (oxiderende) vetzuren van lijnzaadolie

Droge stof: 100%

Droogtijd: Minder dan 24 uur bij 20 ° C en goede ventilatie.

Verbruik: 1-2 dl / m2.

Veiligheid: Bestaat uit oxiderende vetzuren die spontaan kunnen ontbranden. Doeken, krullen en andere poreuze materialen die zijn bevochtigd met Bästa Olja moeten onmiddellijk in water worden ondergedompeld.

Ongeschikt voor consumptie: Droogt in het spijsverteringskanaal en veroorzaakt diarree.

Metalen voorwerpen verbranden wanneer ze uit hete olie worden getild.

overkapping lijnolie
Houten balken behandeld met Bästa Olja, achterwand en lamellen geverfd met Dimma Vasa Svart

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.