Moose Lijnoliezeep natuurlijke verfreiniger

De geur van de Zweedse zomerzon: Linsåpa verfreiniger

Lijnolie is een onverzadigde olie opgebouwd is uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep: Moose Linsåpa lijnoliezeep. Dit natuurlijke product wordt in Zweden gezien als de beste oplossing voor het reinigen van te schilderen oppervlakken met name hout, dat nog eens extra verzorgd wordt met lijnolie voor het schilderen. Het wordt daar ook Golvsåpa genoemd. Een ecologische verfreiniger met jarenlange traditie

Linsåpa verfreiniger bestellen? Voor prijzen klik op: Linsåpa

 

Lijnzaad in bloei Linum usitatissimum (vlas)

Voor alle hout, geimpregneerd, geschaafd of geverfd, ook voor stenen vloeren.

Moose Linsåpa houtzeep is zeer geschikt voor het reinigen van houten vloeren en poreuze (terra cotte, zandsteen) en niet-poreuze steen (graniet, keramiek). De zeep verwijdert het vuil, terwijl een fijn laagje lijnolie op de vloer verzorgt de ondergrond en zorgt ervoor, dat het vuil niet aankoekt. Moose Linsåpa houtzeep is speciaal aangepast voor loog en olie behandeld hout. Het reinigt mild en geeft de vloer een extra bescherming en een plezierig oppervlak.

U kunt ook prima hout zepen als conservering

U kunt ook prima hout zepen als conservering. Bijvoorbeeld binnenmeubelen en houten vloeren lenen zich er erg goed voor. Het hout bleekt een beetje en krijgt en heel mooie tint. Een “såpat” gezeepte vloer geeft een ouderwets en natuurlijk patina.

Eigenlijk loogt u het hout want de houtzeep maakt het hout alkalisch (=loog). Wel iets bewerkelijk want je moet het goed bijhouden. Maar de moeite waard. Gewoon 3-5 maal behandelen met met een sopje, laten drogen en klaar. Zie ook: houtzeep

Lijnolie zeep werd vroeger veel gebruikt en op kleine schaal door zeepziederijen gemaakt. Maar met de loop der jaren werd deze zeep vervangen door bruine zeep, die was van dierlijk vet en olie, afvallen van de binnenlandse varken en natuurlijk tegenwoordig door vele synthetische detergenten

Moose Linsåpa wordt gemaakt van gezuiverd, gesteriliseerd en ontgomde rauwe lijnolie

Een puur natuurlijk product, zonder toevoegingen. Milieuvriendelijk. Biologisch afbreekbaar: de geur van de zomerzon! Zonder parfum toevoeging.

Reiniging met behulp van lijnolie zeep is natuurlijk veel veiliger dan het gebruik van oplosmiddelen zoals terpentine of terpentine en ook plezieriger dan synthetische producten. Ook voor het schoonmaken van kwasten, penselen en kleding is lijnoliezeep zeer geschikt en het wordt ook voor houten en stenen vloeren gebruikt. Zoals boven al vermeld: ook voor het zepen van hout is Moose Linsåpa een prima houtzeep.

verfreiniger

 

Linsåpa verfreiniger bestellen? Voor prijzen klik op: Linsåpa 

Gebruik: Kwasten en kleding

Meng de zeep met water. Werk in de borstels of het kledingstuk en spoel goed na met warm water; herhalen indien nodig. Mengverhouding ongeveer 1 op 20 tot 1 op 40, dat is 1 dopje in ca. 3 liter water. U kunt ook wat onverdunde zeep op de kleding doen en dan direct in de wasmachine behandelen.

Te schilderen ondergronden zoals houten schuttingen en betimmeringen:

Meng 1 dopje van de fles met met 3 liter warm water (ook hier weer een mengverhouding 1 op 20 tot 1 op 40) en zorg dat de zeep goed is opgelost (even roeren). Met dit zeepsopje kunt u de ondergrond inspuiten of met een borstel opbrengen. Even (10 minuten) laten intrekken en daarna met ruim water afspoelen.

Heeft u groene aanslag voeg dan wat chloorbleekmiddel toe (let op uw kleren), dat werkt goed tegen lichte aanslag.

Als u last heeft van “het weer” dus zwarte puntjes kunt u overwegen om een zwaarder middel te gebruiken zoals een antischimmel impregneer voor het verven, kijk voor meer op: Antisvamp