Groene aanslag en schimmel bestrijden in hout

Wilt u groene aanslag en blauwschimmel oftewel ”het weer” bestrijden of voorkomen? Wij geven u graag enkele tips.

De verf van Moose Färg is ecologisch en bevat een minimale hoeveelheid biologische conservering. Dit is bij bijna alle toepassingen voldoende dus u hoeft normaal gesproken geen extra maatregelen treffen met betrekking tot schimmelbestrijding.

Er zijn echter omstandigheden waarin u meer moet doen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de omgeving vochtig is (midden in het bos, struiken) of als de ventilatie van uw betimmering niet optimaal is. Ventilatie is het kernwoord bij schimmel. Als het hout de mogelijkheid heeft om te drogen treedt schimmel meestal niet op.

Ontstaan van houtschimmel

Om te weten hoe we het kunnen voorkomen is het allereerst goed om te weten hoe houtschimmel ontstaat. Schimmelsporen zweven eigenlijk altijd rond in de lucht en ze nestelen zich graag in vochtige omgevingen. Schimmelvorming in en op hout wordt voornamelijk veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in combinatie met hout dat langdurig vochtig is. We zien in de herfst dan ook vaker schimmelvorming. Hout is een ideale voedingsbodem voor schimmels.

Houtschimmel komt vaak voor onder houten afdakjes, omdat dit over het algemeen vochtige plekken zijn waar condens blijft hangen. Ook in slecht geventileerde houten betimmeringen zoals schuren komt het vaak voor. ''Het weer'' is te herkennen aan zwarte puntjes in het hout.


Groene aanslag en schimmel bestrijden

Groene aanslag verwijderen

Heeft u alleen last van groene aanslag? Dan bent u vrij snel klaar met het behandelen ervan. Dit zijn algen en die zijn met een sopje van lijnoliezeep Polarsken gelukkig gemakkelijk te af te wassen. Doe dit wel snel, zodat de algen geen kans krijgen om zich in de verf en het hout te nestelen.

Het is aan te bevelen om door uw sopje wat bleekmiddel te doen. Algen houden niet van chloor. Let wel op uw kleren natuurlijk. Werkt dit niet? Dan kunt u Svampdöd toepassen.

Schimmel bestrijden: ''het weer''

Op sommige plaatsen is het bijzonder lastig om schimmel in het hout te voorkomen. In die gevallen kunt u ervoor kiezen om meer ingrijpende anti-schimmelmiddelen toe te passen zoals Svampdöd. Hoewel de bestanddelen van deze middelen mens en milieu minimaal belasten is vermijden altijd beter dan toepassen. Svampdöd kan namelijk wel dodelijk zijn voor diertjes die onder water leven. Let dus op als u een tuinvijver heeft. Helaas lukt voorkomen niet altijd. Dan is het tijd voor een meer ingrijpende aanpak.

De zwarte puntjes op het hout zitten er ook in. Doet u niets, dan zal binnen enkele jaren deze blauwschimmel zich overal nestelen. U zult dus grondig te werk moeten gaan, goed afwassen met lijnoliezeep en chloor en daarna eventueel met Svampdöd behandelen.

schimmel op verf
Schimmelvorming op witte verf

Schimmel voorkomen

Door het regelmatig openzetten van een raampje of deur kunt u schimmel voorkomen

1. Ventileren

Uiteraard is het het mooiste om schimmel te voorkomen. Ventileren is het kernwoord bij schimmel bestrijden en voorkomen. Als hout kan drogen door ventilatie hebben schimmels immers geen vochtige omgeving meer om in te nestelen. Regelmatig een deur of raam van een vochtige ruimte openzetten helpt over het algemeen goed bij het voorkomen van schimmel. Bezie dus of u de ventilatie kunt verbeteren, dat is eigenlijk het beste.

2. Isoleren

Schimmel komt veelal voor onder overkappingen. Vooraleer u aan de slag gaat met antischimmel middelen is het verstandig om naar uw constructie te kijken. Niet geïsoleerde overkappingen blijven lang vochtig en zijn hierdoor een gevoelige plek voor schimmels. Isoleren kan hier een oplossing zijn. Breng isolatiemateriaal aan op de het dakleer en werk dit vervolgens af met dakbedekking. Dit levert over het algemeen veel op in het voorkomen van nieuwe schimmels.

3. Preventief behandelen

Schimmel voorkomen kunt u ook doen door uw hout voor het schilderen te behandelen met een anti-schimmelmiddel zoals Svampdöd. U kunt het hout gewoon inspuiten of kwasten en laten drogen. Daarna kunt u oververven met Moose F. U kunt ook een minimale hoeveelheid Svampdöd aan de verf toevoegen vooraleer u begint met verven (0,05%).


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.