Houtverf van Moose Färg

Gebruiksaanwijzing Moose S, Moose F en Moose RDM

Vochtregulerend en gemakkelijk in onderhoud.Moose Färg logo

De verf heeft een open structuur en vormt geen afdekkende film. Hierdoor ademt het hout mee en is de verf goed bestand tegen krimpen en uitzetten van het hout. De verf is wel waterafstotend (druppels glijden eraf) en conserverend.

Aanbrengen is simpel vanwege het matte karakter. Overschilderen en bijwerken kan altijd, schuren is dan niet nodig tussen de lagen. Kwaststrepen vallen weg.

Het Nederlandse klimaat is vochtiger, al zijn in Zweden de vochtigheidsverschillen weer veel groter. Maar ook hier kan het jaren mee: F ca. 5 jaar, RDM ca. 7 jaar. Het onderhoud is bijzonder gemakkelijk: even schoonmaken met een borstel of water en zeep. Daarna kunt u overschil- deren zonder te schuren.

Technische informatie

Ademende duurzame volledig matte houtverf

Type S: natuurverf voor alle onbehandeld, zeer ruw en kaal hout. Bevat lijnolie. Deze verf blijft poeder afgeven en droogt langzaam. In beperkt kleurassortiment verkrijgbaar. Niet geschikt voor glad en reeds behandeld (geïmpregneerd) hout, hier wast het af.

Type F: dezelfde verf maar nu met bewerkte olie (alkyd). Dekt beter en droogt sneller. Voor alle soorten hout, ruw, gladgeschaafd. Ook voor reeds geverfd en geïmpregneerd hout en hout dat behandeld is met een primer of grondverf.

Ook zeer geschikt voor binnenmuren van hout, behang, stuc, gipsplaat, MDF en poreus beton (gebruik bij glad beton een primer).

Type RDM: met extra hoog vastestofgehalte. Voor hard, geschaafd en reeds geverfd hout zoals kozijnen, deuren en meubels. De ondergrond moet dimensionaal stabiel zijn. Bevat meer olie en pigment.

Nieuw werk

Verwijder eventueel aanwezig vuil en stof met een vochtig doek. Voorschuren met korrel 80 verbetert bij gladgeschaafd hout het resultaat op lange termijn en werkt gemakkelijker. Bij geïmpregneerd en thermisch behandeld hout dat vettig is: schrob met water, zeep en een borstel en spoel af met water. Er kan al geverfd worden als het hout nog nat is omdat Moose Färg watergedragen is.

Bij volledig nieuw hout is het verstandig eerst 1 laag aan te brengen en daarna een aantal maanden te wachten voor de tweede laag omdat het hout nog gaat werken. Kleine scheurtjes kunnen dan direct overgeschilderd worden. Bij ouder (en vergrijsd) hout kunt u de twee lagen met kortere tussentijd aanbrengen. Schrob van te voren met water, zeep en een borstel en spoel af met water. Verf opbrengen bij ca. 17% vocht in het hout. (Let hierbij met name op bij vers bezaagd hout; dit moet enige maanden opgelegd zijn geweest om het vocht in de kern te verliezen.)

Doorgaans zijn 2 behandelingen nodig. Bij sterk zuigende ondergronden en lichte kleuren mogelijk 3. Grondverf is niet nodig. Niet schuren tussen de lagen door.

Let op: bij lagere temperaturen droogt de eerste laag langzamer. Breng de tweede laag pas op als de eerste laag doorgedroogd is, anders kan de nieuwe laag de eerste weer zacht maken en zullen kwaststrepen zichtbaar worden.

Let op: breng de verf niet te dik aan. Te dikke verflagen zijn kwetsbaarder en kunnen ervoor zorgen dat de verf gaat glanzen.

Bewerkt hout

Bij werk dat eerder geverfd of gebeitst is dient u de oude verf zoveel mogelijk te verwijderen met een staalborstel of door te schuren. Gebruik indien nodig afbijt of een schildersföhn. Was het oppervlak met water en weinig zeep, was af met water. Verfresten zijn geen bezwaar. Voor Moose S moet het hout helemaal kaal zijn. Voor Moose F en RDM is dit niet nodig. Zorg dat het hout niet meer glimt, volledig doorschuren tot de grondlaag (met korrel 80), de onder- grond mag niet meer kunnen bladderen. Bij hoogglans moet de toplaag worden doorgeschuurd. Voor herbewerking van hout dat eerder met Moose Färg behan- deld is, is schoonmaken voldoende. Schuren is dan niet nodig.

Onderhoudstermijn

Afhankelijk van de omstandigheden.
Moose S en F ca. 5 jaar
Moose RDM ca. 7

Verwerking

Gebruik bij voorkeur een kwast. Ook zeer goed te spuiten met alle spuitapparatuur. Bij het verven van behang kan een vachtroller gemakkelijk zijn. RDM aanbrengen met een goede platte kwast en evt. afrollen met viltroller.

Niet schuren tussen de lagen. Verdunnen met water (5 – 10 %). Meer verdunnen bij droger hout en extreem droog weer.

Reinigen van kwasten, werkmateriaal en kleding met lauw water en zeep. Gebruik bij lange bewaarperioden ook terpentine of bewaar kwasten in lijnolie of onverdunde lijnoliezeep.

Goed mengen voor gebruik. Zorg ervoor dat de verf goed in kieren en naden wordt aangebracht. Verdun met 5 – 10% water zodat dat de verf goed kan indringen en lekker strijkt. Na goed doordrogen van de eerste laag een tweede laag aanbrengen. Breng de verf niet te dik aan, probeer niet direct een dekkend resultaat te krijgen.

Glanscategorie (SIS 184184) Volledig mat.

Pigmentlading 19 – 25% Maximale laagdikte 100 μ.

Verbruik is sterk afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond. Verbruiksindicatie geldt voor 2 behandelingen, dit geeft doorgaans een dekkend resultaat. Bij zuigende ondergronden en lichte kleuren is een extra laag soms wenselijk.

Verbruiksindicatie

S per liter: 3 – 5 m2 Bevat 8% lijnolie Massa: 32% ±3 Volume: 22 % ±3

F per liter: 5 – 7 m2 Massa: 35 % ±3 Volume: 23 % ±2

RDM per liter: 8 – 10 m2 Massa: 57 % ±3 Volume: 42 % ±2

Oplosmiddelvrij/arm

VOS < 5 g/l
Cat A/d EU norm 2010: 130 g/l UN klasse 0

Aanbevolen laagdikte 35 – 60 μ Dichtheid: 1,1 – 1,4 kg/l

Stofdroog na 3 uur (bij 20 ̊C). Overschilderbaar na 6 uur (bij 20 ̊C, bij lagere temperaturen duurt dit langer).

Watervast
Volledig watervast en uitgehard na 1 week. Bij voorkeur 2 – 3 dagen geen regen.

Let op: droogtijden zijn langer bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Niet toepassen beneden 12 ̊C.

Bewaren
Droog en koel, maar boven 5 ̊C (vorst- vrij). In ongeopende verpakking tenmin- ste 2 jaar houdbaar. Als u een pot niet helemaal denkt te gebruiken, schenk dan de verf over in een werkpotje en sluit hem direct. Niet met de kwast in de pot bewaren!

Adres: De Dreef 32 1741MH Schagen Nederland
Telefoon: +31 (0)6 55 333 165

Moose Färg is een gedeponeerd handelsmerk. Moose Färg is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Zweden.

Matte houtverf

Matte houtverf uit Zweden

Zweedse matte ademende houtverf

Er is geen land ter wereld waar men beter weet hoe je hout moet behandelen dan Zweden. Men bouwt er al generaties huizen van hout. Er heerst een wisselend en grimmig klimaat.

Natuurproduct met lijnolie

Schlamfärg (Moose S) wordt veel in Scandinavië gebruikt en is alleen geschikt voor zeer ruw onbehandeld hout. Het rode en zwarte aardpigment is ijzeroxide en komt vrij bij kopermijnen. In Scandinavië bevat dit pigment nog lood, Moose Färg is vanzelfsprekend loodvrij.

De arme mijnwerkers kookten dit erts met water, lijnolie (8%), tarwe- en roggemeel. Moose Färg F en RDM zijn doorontwikkeld op basis van deze oude receptuur. De verf ruikt plezierig, is waterverdunbaar en smeert heel gemakkelijk uit. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen van handen en uit kleren met water en wat (lijnolie)zeep.