Home / Binnenmuren en plafond verven

Binnenmuren en plafond verven

Een plafond opfrissen of muur verven kan heel veel doen voor een ruimte. Je kunt er een ruimte optisch groter mee laten lijken met een lichte kleur of juist een intieme sfeer creëren door gebruik te maken van een donkere kleur. Vergeet uw plafond dus zeker niet als u aan de slag gaat met verven.

Moose F kent vele toepassingen, maar is van oorsprong houtverf. Om binnenhout zoals schrootjesplafonds en betimmerde muren te schilderen is het dus een ideale verf. Naast deze toepassingen is Moose F is ook geschikt om gestucte binnenmuren en plafonds te verven. Het kan direct op de ondergrond worden aangebracht, dat is erg makkelijk verven. Een primer of grondverf is niet nodig, behalve als de ondergrond erg sterk zuigt. In principe is Moose F is zijn eigen grondverf.

U kunt over het algemeen direct aan de slag!

Moose Färg verf bestellen?

Elizabet van der Kooij, Poederoijen (NL) ”Lamp van roerstokjes hangt eindelijk! Met nogmaals dank. Alle schroten tegen de kap zijn trouwens met Dimma gewhitewashed, erg tevreden over!”

plafond verven
Whitewash plafond

Waarom binnen verven met Moose F?

Moose F is sterker dan de traditionele kalkverf of krijtverf die u waarschijnlijk al kent. Toch heeft het dezelfde, poederachtige uitstraling. U blijft de structuur van de ondergrond zien en Moose F geeft een mooie, rustige uitstraling en matte reflectie van het licht. Een plafond verven met Moose F brengt rust in uw kamer. Moose F is volledig dekkend in twee lagen, lichte kleuren hebben eventueel een derde laag nodig.

Enkele voordelen van Moose F:

 • De volledig matte uitstraling geeft een rustige aanblik
 • Moose F vult niet op, maar de structuur van de ondergrond blijft zichtbaar
 • Te gebruiken op allerlei ondergronden: van hout en behang tot stucwerk en beton
 • De verf is dampdoorlatend waardoor plafonds niet afgesloten worden. Het materiaal kan vocht blijven afgeven.
 • Binnen verven is volledig veilig, ook op kinderkamers of slaapkamers
 • De verf is veegvast en dus te reinigen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld krijtverf
 • Uniek kleurenpalet gebaseerd op het Scandinavische landschap

Wilt u de Moose F kleuren in het echt zien?


Plafond whitewashen

Whitewash is een veelgemaakte en populaire keuze voor het plafond. Het geeft een landelijke en natuurlijke uitstraling aan de ruimte.

plafond verven
Whitewash plafond

Whitewash doet het vooral goed op schrootjesplafonds: de oorspronkelijke ondergrond blijft deels zichtbaar en geeft hierdoor een heel natuurlijk resultaat, terwijl de kamer mooi opgelicht wordt.

Dimma is een halftransparante beits die een mooie waas over uw hout legt. U kunt zelf de intensiteit van de kleur bepalen door het aantal lagen dat u aanbrengt. Over het algemeen is één laag voldoende om tot een mooi, licht resultaat te komen. Wilt u meer pigment aanbrengen, dan kunt u natuurlijk een tweede laag aanbrengen. Met iedere laag brengt u meer pigment aan. De intensiteit van de kleur en de gewenste dekking is dus helemaal aan u.

Dimma vit is populair, maar u kunt alle Moose Färg kleuren bestellen in een wash versie, zoals grey wash of blue wash.

Halftransparante beits voor schrootjes bestellen?


Moose Färg verf gebruiken op andere ondergronden dan hout:

 • Behang en structuurverf knapt enorm op door het te verven met Moose Färg. De kleureffecten zijn schitterend. Anders dan bij latex blijft de structuur van de ondergrond helemaal zichtbaar. De structuur van de ondergrond wordt niet opgevuld door Moose F, maar blijft mooi zichtbaar. Prachtige matte uitstraling, matter nog dan kalkverf en krijtverf. Voor een goed resultaat moet u zeker twee keer schilderen. Het is niet erg als de muur niet in één keer helemaal gedekt is, streef hier ook niet naar.
 • Wanden van stucwerk of beton worden heel mooi. Gebruik van een zgn. voorstrijk of isoleer helpt, anders zuigt het stuc teveel en heeft u onnodig werk (dat is voor andere verfsoorten overigens ook aan te raden). Matter dan kalkverf en krijtverf. Voor een goed resultaat moet je zeker twee keer schilderen. Het is dus niet erg als de muur niet in één keer helemaal gedekt is, streef hier ook niet naar.
 • Ook leem, gipsplaat en keramiek is een prima ondergrond voor alle Moose typen. Denk aan een lemen binnenmuur.
 • Voor deuren en meubels geeft Moose RDM een mooie kalkachtige matte uitstraling. Gebruik hiervoor een verfborstel om de verf aan te brengen en verdeel de verf met een roller. Let op dat de verf de kans krijgt om goed door te drogen na het schilderen. En zorg voor een goede voorbewerking voor het verven: schoonmaken met bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep en ruw schuren.
 • Voor vloeren en trappen is enkel het gebruik van Moose Färg F niet echt verstandig omdat het niet slijtvast is. Wel heel mooi is het om een kleur te geven waarna het oppervlak kan worden afgelakt met Topp

Lees de ervaringen van anderen die Moose Färg gebruikten:


Muur verven, plafond verven: enkele tips

 • Controleer vooraleer u de muur gaat verven of de toplaag van de muur of plafond erg poederig is. Als dat het geval is behandel dan eerst met fixeer, die is in de bouwmarkt te verkrijgen.
 • Is de muur of het plafond nog niet eerder met een muurverf behandeld? Dan zuigt deze vaak teveel. Het is dan raadzaam om voor te rollen met voorstrijk of isoleer. Zo gaat er minder verf verloren in de muur en is de verf beter te verdelen.
 • Verf altijd eest de randen van het plafond, de randen van het kozijn en de plinten met een verfborstel. Breng vervolgens de verf vol op de muur aan – kris, kras-, ongeveer één vierkante meter per keer. Rol de verf gelijkmatig door, zonder veel kracht op de stok en roller uit te oefenen.
 • Begin bij de plafondkant en werk naar onderen – per vierkante meter – door tot op de plint. Heeft u de hele baan opgezet, rol dan het geheel luchtig door. Dit doet u vanaf het plafond naar de plint toe, licht diagonaal en omhoog, zonder de roller van de muur te halen. Dan krijg u minder last van banen. Rol de tweede baan vervolgens naar de eerste toe.
 • Wilt u een “slordig” effect dan kunt u voor een blokborstel kiezen.
muurverf moose f
Moose F muurverf Ljus Blå

Verf en kwasten bewaren en schoonmaken

Na gebruik kunt u Moose Färg heel gemakkelijk van uw handen, kleren en borstels verwijderen door ruim te spoelen met water en Polarsken lijnoliezeep. Doe dat zo snel mogelijk. Als de verf doorgedroogd is gaat het slecht uit kleren, als u het direct schoonmaakt is het er zo uit.

Moose Färg in ongeopend minimaal een jaar houdbaar. Sla de verf op bij een temperatuur boven 5 °C, de verf mag absoluut niet bevriezen. Geopend en gebruikt is het van groot belang koel te bewaren. De bacteriën, die tijdens het gebruik zijn ingebracht houden van lijnolie en natuurlijk stijfsel, waardoor interessante schimmelculturen kunnen ontstaan. Koel bewaren is goed, maar dus wel boven 5° C.

Als u schildert is het aan te bevelen om een werkpotje te vullen en hier de verfborstel in te dopen. Daarmee voorkomt u dat bacteriën via de kwast in de verf komen en zich later ontwikkelen waardoor de verf bederft en kunt u de pot direct weer afsluiten. Ongeopend of direct weer gesloten is de kans op bederf minimaal.

Plafond verven muur verven
Wanden en plafond van pipowagen geverfd met Moose F

Veelgestelde vragen over binnen verven:

Welke verf is veilig om binnen te gebruiken?

Zowel Moose F, Dimma en Moose RDM bevatten geen schadelijke stoffen, waardoor beide verftypen zeer geschikt zijn voor veilig gebruik binnenshuis, zelfs voor uw slaapkamer. Ventileren is uiteraard altijd verstandig, maar u kunt 's na het verven gewoon weer gebruik maken van uw (slaap)kamer.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.