Buiten schilderen met Moose Färg

Buiten schilderen (utomhus in het Zweeds)

Hieronder vindt u practische aanwijzingen waardoor buiten schilderen het meeste rendement oplevert. Met Moose Färg buiten schilderen is gemakkelijk, aangenaam en snel en zorgt voor een duurzaam resultaat voor vele jaren. Wilt u buiten schilderen?

Voor producten en prijzen: Moose Färg bestellen

Lees over de ervaringen van klanten, die Moose Färg gebruikten: Klantervaringen

Ondergrond

1) Bestudeer eerst goed de ondergrond, verwijder eerste de losse verf delen, dan dient u het oppervlak van uw houten product te ontvetten met Moose Linoljasåpa, milieuvriendelijke lijnoliezeep. Hierdoor wordt het oppervlak vet en vuil vrij, dit zorgt voor een goede hechting van uw Moose Färg houtverf.

2) Als u de oude verfresten heeft verwijderd dan kunt u de ondergrond goed opschuren. Een ruw opgeschuurde ondergrond geeft een mooier resultaat en komt strak in de houtverf.

Wilt u schimmel en rot voorkomen vraag dan meer informatie. Het gebruik van anti schimmel middelen is altijd milieubelastend, dus als u zonder kunt is dat altijd het beste. Als u hier toch voor kiest in moeilijke situaties heb ik een prima schimmelvoorkomende impregneer Grund om het hout mee voor te behandelen voor het verven; Als u al schimmel heeft heb ik daarvoor een speciale spray om de schimmel te verwijderen. Kijk ook op Antisvamp.

3) Als basislaag brengt u Moose Färg eerst 1 keer aan, het is zijn eigen grondverf.

4) Als de basislag opgedroogd is dan kunt u de afwerk laag aanbrengen. U dient dus minimaal 2 lagen aan te brengen.Tussen de lagen dient u het oppervlak te niet te schuren. Minimale temperatuur rond 13 graden, anders droogt de verf te langzaam.

Moose F is ideaal voor glad geschaafd hout zoals we in Nederland veel gebruiken. Ook als het hout al geimpregneerd of geverfd of gebeitst is zorgt de extra toevoeging in Moose F voor het beste resultaat. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten af of ze elkaar verdragen.

F type is in het overgrote deel goed te gebruiken MITS de voorbehandeling goed wordt gedaan (ruw schuren tot de grondlaag, vetvrij schoonmaken bijvoorbeeld met Polarsken lijnoliezeep. Laat de 1e laag goed laten doordrogen).

Wilt u Moose Färg kleurcombinaties proberen? Maak uw eigen Moose Färg kleurcombinaties…

Moose F is ook prima bruikbaar op beton, leem keramiek (bloempotten) als u wilt buiten schilderen. Voor stenen buitengevels van huizen is er te weinig ervaring en beveel ik Moose niet aan. Een rustiek tuinmuurtje echter geeft een prima resultaat.

Conditie van de ondergrond

Zorg ervoor dat hout luchtdroog is, dat betekent 17.9 % vochtgehalte. Na 3 a 4 maanden in de openlucht is het meeste versgezaagde hout meestal ok. U kunt het vochtgehalte overigens prima meten met een vochtmeter, die kosten ca. 200 Euro maar u kunt het beste uw houtleverancier vragen natuurlijk.

Als het hout nog vochtig is als u verft is er geen man over boord maar de sappen kunnen door de verf heen naar buiten komen en de verf droogt langzaam. Als u het vervolgens gewoon een half jaar laat staan kunt u weer over de eerste laag heen schilderen, geen probleem. Dit doorslaan gebeurdt heel zelden ook bij zeer harsrijke houtsoorten zoals Douglas spinthout.

Let ook op dat u de kopse kanten (waar het hout afgezaagd is) ook goed meeneemt. Dat voorkomt indringing van vocht en is erg belangrijk voor de duurzaamheid van uw werk. Het beste is de kopse kanten met Moose S te doen als daar mogelijkheid voor is.

In sporadische gevallen blijkt de ondergrond toch niet verenigbaar, dat is goed te zien als het F type figuurtjes trekt (dit is een oppervlaktespannings effect). Dan lukt het echt niet. Komt niet vaak voor maar bv Sikkens Amerol hecht niet. Even proberen is het beste.

Schoonmaken hoeft niet als het nieuw hout is; als het verweerd is even goed afspuiten met de hogedrukspuit (de spraystand). Houdt er wel rekening mee, dat Moose S en F goed moeten drogen voor er een bui overheen kan.

Als het hout onbehandeld is of ruw dan gaat het drogen veel sneller want het water uit de verf kan heeft ook een uitweg in het hout. Voor hard hout en gelakt hout moet u echt goed ruw schuren (korrel 80) en wachten tot de verf is uitgehard voor de tweede laag. Dat geldt ook voor ingebruikname: laat de verf even goed uitharden voor u gaat zitten.

Wilt u Moose Färg kleurcombinaties proberen?  Maak uw eigen Moose Färg kleurcombinaties…

Onderhoud en oververven bij buiten schilderen

Onderhoud is erg gemakkelijk, u hoeft eigenlijk niets te doen. Alleen als u groene of zwarte aanslag krijgt is het aan te raden met een sopje van zeep bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep de verf even licht af te nemen en met water na te spoelen. Vooral niet met iets dat schuurt, gewoon een zachte spons o.i.d.. De verf wordt weer als nieuw. Mocht de verf wat verweerd zijn, dan kunt u ook na deze schoonmaakbehandeling alles licht overkwasten en het resultaat is weer als nieuw.

Dus niet schuren (een klant merkte op dat Moose eigenlijk zelfschurende verf is…). Het enige dat u fout kunt doen is de verf te dik aanbrengen, dat maakt de laag kwetsbaar.

Droogtijd

De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol bij het drogen. Het drogen soms een dag of 2 duren. Beiden zijn wel stofdroog en voor oog prima maar het er zit nog wat vocht in en voor die tijd is een hoosbui is gewoon teveel. Ook hier weer geen man over boord, u kunt altijd bijverven naderhand. Echt totaal watervast en uitgehard is de verf pas na een week. De verf kan in het begin weer vocht opnemen en zacht worden en in het slechtste geval iets afregenen. Zacht geworden verf kunt u rustig weer laten drogen overigens, dat is geen probleem.

Beneden 15 °C gaat het allemaal veel langzamer, beneden 10 ºC moet u echt niet meer verven.

Schimmel en “het weer”

“Het weer” is heel hardnekkig en moet zo snel mogelijk de kop ingedrukt worden! U kunt het goed verwijderen met lijnoliezeep Polarsken, maar ik heb ook goed ervaringen met gewoon dunne bleek, dat verhelpt al veel. Als er zwarte schimmel in het hout komt kunt u Antisvamp gebruiken. Ik heb daarvoor Antisvamp spray.

Wilt u schimmel en rot voorkomen vraag dan meer informatie, ik heb een prima schimmelvoorkomende impregneer om het hout mee voor te behandelen voor het verven, kijk bij: Antisvamp

Boktor en houtworm zijn weer een ander gevaar. Deze kunt u bestrijden met oxaalzuur of boorzuur (borax). Oxaalzuur helpt ook tegen houtrot. Beide zuren zijn neurotoxisch dus kijk uit met het gebruik! In verdunde vorm kunnen beide middelen goed werken.

Bewaren en schoonmaken

U kunt Moose Färg heel gemakkelijk van uw handen en uit kleren en de kwasten verwijderen door ruim te spoelen met water en een beetje zeep bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep. Doe dat zo snel mogelijk. Als de verf doorgedroogd is gaat het slecht uit kleren, als het direct gebeurt is het er zo uit.

Moose Färg in ongeopend minimaal een jaar houdbaar. Sla de verf op bij lage temperatuur maar boven 5 °C. De verf mag absoluut niet bevriezen! Geopend en gebruikt is het van groot belang koel te bewaren, de bacteriën, die bij het gebruik zijn ingebracht houden van lijnolie en natuurlijk stijfsel zodat interessante schimmelcultures kunnen ontstaan. Hoe kouder hoe beter dus maar boven 5° C. Onder die temperatuur gaat de verf kapot, zeker als het bevriest.

Bij buiten schilderen is het aan te bevelen om een werkpotje te vullen en hier de kwast in te dopen. Daarmee voorkomt u dat bacteriën in de verf komen en zich later ontwikkelen zodat de verf bederft. Tenslotte is het een natuurproductd en de beestjes houden ook van tarwemeel en lijnolie. Ongeopend of direct weer gesloten is de kans op bederf minimaal.

UV bestendigheid van Moose Färg houtverf

Als u Storuman Skydd träolja buiten gebruikt zult u zeker elke 2 jaar de behandeling moeten herhalen. De reden hiervoor is, dat de UV blok door de zonnestralen wordt opgegeten. Die moet u dus aanvullen, vandaar. Storuman Skydd is wat melkachtig, dat maakt het schilderen en doseren gemakkelijk. Het melkachtige verdwijnt en u krijgt een prachtig resultaat want de nerf komt beter uit. Lees over de ervaringen van klanten, die Moose Färg gebruikten: Klantervaringen

Direct bestellen? Klik hier