Home / Verfadvies / Douglas hout verven

Douglas hout verven

Moose Färg is een Zweedse houtverf, die bijzonder geschikt is om Douglas hout te verven. Door de open structuur kan het hout krimpen en uitzetten zonder dat de verf gaat bladderen. Moose Färg verf vormt geen film over het hout maar trekt er in. Werkt ideaal op robuust en ruw hout. Daarom is het een uitstekend product om Douglas hout of Oregon pine te behandelen.

Hout blijft met Moose F zijn natuurlijke, robuuste uitstraling behouden, terwijl u het hout tegelijkertijd verduurzaamt doordat u het beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Douglas hout verven?

Douglas hout verven
Aanbouw van Douglas in Skiffer Grå

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 4 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Douglas of Oregon pine?

Hout van oude Douglasbomen uit de Verenigde Staten staat in België ook wel bekend als Oregon pine. Het is vanwege de gunstige eigenschappen voor talloze doeleinden in de Belgische markt te gebruiken, zoals in de bouw, voor vloeren, schuttingen en overkappingen. Met Moose F geeft u het hout een beschermende laag en voorziet u het van een mooie, matte kleur.

Hoewel er veel import is, gaat onze voorkeur uit naar inlands geteeld Douglas en Oregon pine, doordat de klimaatomstandigheden bij gebruik hetzelfde zijn als toen het hout groeide.

Douglas hout of Oregon pine wordt veel gebruikt voor binnen- en buitentimmerwerk en in de meubelmakerij. Als het kwartiergezaagd wordt is het zeer stabiel en bovendien heeft het dan een fraaie streeptekening. Door de grote sterkte en taaiheid werd het ook vaak gebruikt voor masten van schepen.

U kunt Douglas hout het beste behandelen met de dekkende, ademende houtverf Moose F. Dit is geen lakverf, maar werkt als een houtbeits: de verf trekt in het hout in plaats van het af te sluiten met een laklaag. Beschikbaar in een uniek kleurenpalet van volledig matte kleuren.

Moose Färg kleuren in het echt bekijken?

hout verven
Stal in Douglas hout geverfd met Moose Färg

Moose Färg is bijzonder gemakkelijk voor het verven van Douglas hout

 • Ruikt aangenaam en is waterverdunbaar
 • U hoeft geen grondlaag aan te brengen maar verft direct op het hout
 • Door het matte karakter zijn kwaststreken geen probleem: ze vallen volledig weg
 • Schuren tussen de lagen is niet nodig
 • Ook het onderhoud is simpel: gewoon even schoonmaken en daarna weer overkwasten
 • Gemakkelijk van de handen en uit verfborstels te krijgen met een zachte zeep

Douglas hout verven in unieke Zweedse kleuren

Moose Färg heeft een uniek en uitgebreid kleurenpalet om Douglas hout te verven. Gemiddeld blijft de verf na aanbrengen vijf jaar mooi. Natuurlijk hangt de kleur op uw computer sterk af van de beeldscherminstellingen, houdt u daar rekening mee. Bekijk vooral ook de voorbeeldfoto's, die geven een indruk bij verschillende licht inval. U kunt ook gebruik maken van onze kleurenkaart waar de kleuren handgeschilderd op staan.

Dekkende beits Moose F

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

  Moose Färg Vasa Svart (Diepzwart)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (Loodgrijs)
 • Bohus Blå

  Zweeds Blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds Blauw)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (Lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (Parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (Leisteengrijs)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Amal Grön

  Zachtgroen

  Moose Färg Amal Grön (Zachtgroen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Halftransparante beits Dimma

Naast onze dekkende kleuren houtbeits kunt u uw Douglas ook verven met een halftransparante wash Dimma. Dimma, wat staat voor nevel in het Zweeds, laat het hout heel natuurlijk ogen maar geeft het wel een kleurwaas in de door u gewenste kleur. Gebruikelijk is white wash, maar u kunt ook kiezen voor een blue wash van bijvoorbeeld Ljus Blå.

Bent u fan van het vergrijsde uiterlijk van Douglas hout maar wilt u het wel beschermen? Dan kunt u kiezen voor een grey wash in Skiffer Grå.

Douglas schutting verven
Douglas schutting geverfd met Dimma whitewash

Kleurloze beits Storuman Skydd

Naast dekkend en halfdekkend is het ook mogelijk om uw Douglas hout te behandelen met de transparante impregnering Storuman Skydd. Douglas heeft van zichzelf een warme, oranje kleur. Wilt u het hout volledig blijven zien, dan kunt u kiezen voor deze kleurloze optie. Skydd haalt de houtnerf heel mooi naar voren. Houdt u er wel rekening mee dat bij transparante impregnering buiten het niet mogelijk is om vergrijzen van het hout te voorkomen. Het kan wel worden vertraagd door het gebruik van Skydd. Binnen, denk aan de binnenkant van een tuinhuis of schuur, houdt Skydd de vergeling voor zeer lange tijd - circa tien jaar - tegen en blijft Douglas zijn houtkleur behouden.

Poort transparant verven
Douglas schutting in transparante beits Storuman Skydd en de deur in dekkende Moose F Bohus Blå

Advies voor het verven van Douglas hout

De verf van Moose Färg is uitermate geschikt voor het verven van Douglas hout. Gaat u uw veranda, schutting of houten huis verven? Wij geven u graag wat advies mee voor Douglas hout verven met Moose Färg verf.

 1. Vers hout laten staan

  Heeft u heel vers Douglas hout? Dan is ons advies om dit eerst enkele maanden te laten staan vooraleer u gaat verven. Vers hout wordt vaak geïmpregneerd. Als u het hout eerst even laat staan, geeft u het de kans om het impregneermiddel uit te zweten vooraleer u gaat verven. Dit kan vlekken in uw verf voorkomen. Het hout krijgt zo ook de kans om te gaan werken, zodat u straks in één keer alle kieren en naden kunt voorzien van een verflaag.

  Tot slot kan er bij Douglas hout hars uit komen zetten, dit kunt u als het uitgehard is verwijderen met een plamuurmes.

 2. Hout voorbewerken

  Vooraleer u gaat verven is de voorbewerking van belang voor een mooi en duurzaam eindresultaat. Zorg ervoor dat uw Douglas hout proper en vetvrij is. U kunt schoonmaken met bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken. Douglas is vaak mooi robuust, dat is perfect voor Moose F. Is het hout erg glad, dan is het slim om eerst op te ruwen met een grove korrel 80. Zo bevordert u de hechting van de verf op het hout.

 3. Eerste laag aanbrengen

  Verdun de verf met 5 tot 10% water en goed oproeren. Op een emmer van 4 liter is dit ongeveer een kopje. Breng de eerste laag dun aan met een blokborstel; hiermee komt u mooi in alle naden en kieren van het hout. Laat de eerste laag goed doordrogen vooraleer u de tweede laag aanbrengt. Verwacht u dat het hout nog erg gaat werken, dan kunt u ervoor kiezen om de tweede laag pas na enkele maanden aan te brengen.

 4. Tweede laag aanbrengen

  Breng de tweede laag wederom dun aan met uw blokborstel. Met de tweede laag maakt u de verf dekkend, streef niet naar een dekkend resultaat bij de eerste laag. Bij lichte kleuren kan er een derde laag nodig zijn om de verf geheel dekkend te maken.

 5. Borstels proper maken

  Uw verfborstels reinigt u eenvoudig met water en een zachte zeep, bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken. Gebruik geen afwasmiddel om uw kwasten proper te maken, hiermee gaat het niet goed.

gele beits
Skåne Gul en Norrland Vit

Veelgestelde vragen over Douglas hout verven

Waarom Douglas hout verven?

Door uw Douglas hout te verven met de ademende houtverf Moose F verlengt u de levensduur van uw hout. U beschermt het hout tegen zijn natuurlijke vijanden: zonlicht, vocht, wisselende temperaturen en schimmels. Moose F is namelijk een vochtregulerende verf, waardoor het Douglas hout zijn vocht af kan blijven geven aan de omgeving, terwijl het hout tegelijkertijd beschermd wordt tegen de indringing van vocht.

Hoeveel verf heb ik nodig voor het verven van mijn Douglas hout?

Het verbruik ligt natuurlijk sterk aan het hout (droog of vers hout), maar voor een dekkende behandeling brengt u twee lagen aan. Met een 4 liter emmer verft u dan circa 20 tot 24 m2. Bij witte kleuren kan een derde laag nodig zijn om de kleur dekkend te maken. Bij zeer droog hout is het raadzaam om de eerste laag goed te verdunnen met water.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.