Home / Zweden cultuur en weetjes

Zweden cultuur en weetjes

Persoonlijke notities van een rödman over Zweden: mijn Noordelijke liefdes….

Gratis lezing bij uw vereniging of genootschap over de rode verf en wat Zweden cultuur?
Stuur ons een e-mail.

Muziek

Ack Värmeland du sköna  luister en huiver, diverse versies, een van mijn favorieten is Monica Zetterlund. Het onofficële Zweedse volkslied: Ja, där vill jag leva, där  vill jag dö. Ik zou het u graag hier laten zien maar Sony Media houdt deze mooie clip uit de lucht….

Monica Zetterlund (meisjesnaam Monica Nilsson geboren September 20, 1937 in Hagfors, Värmlands län, Sweden, overleden Maart 12, 2005 in Stockholm) was een Zweedse zangeres en actrice en een rolmodel voor vele Zweedse vrouwen in de zestiger en zeventiger jaren. Ze overleed tragisch door een brand in haar flat….

Jazzliefhebbers: met Bill Evans is ze onvergelijkbaar: Walz for Debby

Lees meer wetenswaardigheden over Zweden in Moose Webblogg

Film

Zweden is beroemd om zijn goede films en TV series. Hier mijn favorieten: De oude Beck verfilming van Sjowall en Wahloo met Gösta Eckman , Så som i himmelen (met Lena!), Lisa Marklund verfilmingen en inmiddels een enorme rij Krimi’s.

Mijn favoriete actrice:

Alexandra Dahlstrom speelde in de cultfilm Fucking Åmal, Fröken Sverige (dat is dus Miss Zweden) en jawel onze eigen GTST.

Boeken

Zweedse detectives natuurlijk, bijvoorbeeld Åke Edvardsson al zijn er nu wel erg veel en niet allemaal even goed maar stiekum is voor mij de beste Noordelijke crimischrijver de IJslandse Arnaldur Indriðason.