Home / Transparante beits: kleurloos of met een beetje kleur

Transparante beits: kleurloos of met een beetje kleur

Moose Färg transparante beits verzorgt het hout

Een goede manier om te zorgen dat je tuinhuis lang mooi en het hout in goede conditie blijft is om met verduurzaamd of geimpregneerd hout te werken. Meestal is dit hout duurder en sommige impregneringsmiddelen zijn niet echt milieuvriendelijk. De meerkosten kun je je besparen door je tuinhuis zelf te impregneren met Moose Färg, een lijnolie en alkyd houdende Zweedse verf met een eeuwenoude traditie.

Moose Färg transparante beits: een steun in de rug

Wordt het tuinhuis dat jij wilt hebben niet verkocht met verduurzaamd hout of wil je gewoon kosten sparen, dan kun je het dus ook zelf impregneren met Moose Färg transparante beits. Moose Färg heeft kleurloze transparante beits: Storuman Skydd. Maar er is ook half tranparante beits met een kleur: Dimma (dat is mist, nevel in het Zweeds).

U kunt ook kiezen voor de dekkende beits van Moose Färg. Deze kunt u direkt op het hout toepassen. Als u deze tweezijdig aanbrengt is impregneren op een andere manier niet echt meer nodig.

Enkele punten van belang voor Moose Färg transparante beits.

Het is handig om je tuinhuis te behandelen met Moose Färg transparante beits voordat het in elkaar wordt gezet. De reden is dat je dan nog alle hoekjes en gaten kan bereiken. En het werkt ook veel gemakkelijker natuurlijk. Let er wel op dat het hout goed is doorgedroogd, bij voorkeur 17.9 % vocht in het hout.

Het drogen van vers hout kan wel enkele weken in beslag nemen, maar het is echt van belang om hiermee geduld te hebben. Omdat het hout zolang het niet helemaal droog is wat gezwollen en daardoor dikker is zal het niet goed passen. Als je te vroeg verft krijg je krimpnaden. Probeer het hout zo goed mogelijk te laten drogen door het te leggen op een goed geventileerde plaats en tussen de planken van het tuinhuis latjes te leggen. Hierdoor kan de wind er doorheen waaien en kan het natte hout elkaar niet raken.

De zon wint het altijd, neem halftransparante beits met een kleur: Dimma.

Moose Färg transparante beits (Storuman Skydd) heeft met name een vochtregulerende werking en vertraagt de werking van UV. Voor houtrot, houtworm en “het weer” zijn middelen in de handel zoals boorzuur, borax en oxaalzuur. Het kan nuttig zijn hiermee voor te behandelen echter bedenk dat deze middelen zeer giftig kunnen zijn.Door het impregneren met kleurloze transparante beits van Moose Färg wordt het hout sprekerd en komt de nerf mooi naar voren. Het is echter onmogelijk de houtkleur precies zo te houden als toen het hout nieuw was! Met een UV blok kan de vergrijzing wel worden vertraagd, maar in de zon zal deze het altijd winnen. Kies in die situaties een halftranparante beits met een kleur: Dimma.

Dekkende beits van Moose Färg is verkrijgbaar in originele kleuren

  • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
  • Vasa SvartDiepzwartMoose Färg Vasa Svart (Diepzwart)
  • BlytungsgråBlytungsgrå (Loodgrijs)
  • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (Leisteengrijs)
  • Kiruna GråParelgrijsMoose Färg Kiruna Grå (Parelgrijs)
  • SommerblåHelderblauwMoose Färg Sommerblå (Helderblauw)
  • Bohus BlåZweeds BlauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds Blauw)
  • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (Lichtblauw)
  • Victoria GrönDonkergroenMoose Färg Victoria Grön (Donkergroen)
  • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)