Home / Verfadvies / Schuur verven

Schuur verven

Het verven van een houten schuur is een flinke klus, omdat het over veel vierkante meters gaat. Een verf die gemakkelijk in gebruik en onderhoud is, is dan geen overbodige luxe! Moose Färg verf is zeer makkelijk aan te brengen en is onderhoudsvriendelijk. Sterker nog, u bent tot wel vijf jaar onderhoudsvrij. Mits op juiste wijze aangebracht en voorbewerkt natuurlijk, leest u hiervoor ons uitgebreide advies.

Houten schuren worden vaak gebouwd van vuren en grenen, oftewel hout dat “werkt”. Dit wil zeggen: door vocht en temperatuurverschillen krimpt het hout en zet het uit. Dit stelt speciale eisen aan uw verf, wilt u een mooi resultaat behalen.

Conventionele houtverf vormt een afsluitende film over het hout. Doordat hout werkt zal hiermee zelfs de beste verf op den duur gaan bladderen. Moose Färg is speciaal gemaakt om mee te bewegen met het hout, waardoor het niet bladdert. Het bevalt in Zweden al eeuwen als praktische, fraaie en betaalbare oplossing. De ideale houtverf om uw schuur mee te verven!

Schuur verven
Schuur in Falu Röd

Schuurverf bestellen?

Houtverf voor alle soorten houten schuren

Alle soorten houten schuren kunnen met Moose F geverfd worden, waaronder Douglas, Lariks, grenen en vuren. Moet u de schuur nog in elkaar zetten? Dan doet u er goed aan om eerst de mes en groef te schilderen en eventueel een eerste dunne laag. Dat voorkomt krimp en uitzet nadien en conserveert de mes en groef het beste. Het gemak van verven met Moose F is dat er geen grondlaag nodig is.

Als het hout nieuw en geïmpregneerd is, geef het dan even de tijd om 'uit te zweten' vooraleer u begint met verven. Het impregneermiddel komt er namelijk vaak nog uitzetten en dit kan een vettig laagje geven.

Een reeds geschilderde schuur verven

Ook als het hout al geverfd of gebeitst is zorgt Moose F voor een mooi resultaat. Het gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten en de voorbewerking af of ze elkaar verdragen. Moose F type is in het overgrote deel goed te gebruiken op reeds geverfd hout mits de voorbehandeling goed wordt gedaan.

Dit houdt in: maak het hout goed schoon met een hogedrukspuit en Polarsken lijnoliezeep. Gebruik de spraystand zodat de houtstructuur niet wordt beschadigd. Let er ook op dat u niet in de isolatie van uw schuur spuit. Schuur vervolgens goed op met een grove korrel 80 en u kunt aan de slag met Moose F!

Wilt u Moose Färg kleurcombinaties uitproberen? Maak hier uw eigen kleurcombinaties.

mat-zwart
Matzwarte schuur

Stappenplan voor het verven van uw schuur

 1. Voorbewerken van nieuw hout

  Als uw schuur gemaakt is van nieuw en of geïmpregneerd hout? Geef het dan de tijd om te gaan werken en uit te zweten. Het impregneermiddel komt nog uit het hout zetten en kan vlekken geven. Bovendien is dit vaak vettig, waar een watergedragen verf als Moose F niet goed op hecht. Tijdens het werken van het hout zullen er kleine scheurtjes in ontstaan.

  Wilt u toch alvast aan de slag? Dan kunt u alvast de eerste laag verf op het hout aanbrengen. Een grondverf aanbrengen is niet nodig, u brengt Moose F direct op het kale hout aan. Omdat Moose F dampopen is kan de impregneer dan nog door de verf heen komen zetten. De tweede laag kunt u dan enkele maanden later aanbrengen. Als het hout gladgeschaafd is moet u eerst opschuren met korrel 80. Bij ruw hout is het niet nodig om eerst te schuren.

 2. Voorbewerken van reeds geverfd hout

  Als er een verflaag op uw schuur zit zult u deze moeten voorbewerken. Verf dat kan gaan bladderen zult u moeten verwijderen. Gladde en glimmende verflagen die nog goed vast zitten moet u grof opschuren met korrel 80, zodat de ondergrond ruw wordt. Grof opgeschuurde verfresten zijn dus geen probleem, als ze maar niet kunnen gaan bladderen.

  Een schuur waar beits op zit kan met Moose F overgeverfd worden indien het hout goed wordt schoongemaakt. Maak het hout vetvrij en verwijder vuil. Dit kan met een hogedrukspuit in de spraystand of met een borstel en met een sopje van Polarsken lijnoliezeep.

 3. Verven

  Verdun de verf met circa 10% water en roer goed. Een grondlaag aanbrengen is niet nodig, schuurverf Moose F is zijn eigen grondlaag. Breng de eerste laag aan met een blokkwast. Hiermee komt u goed in alle kieren en gaten. Laat de eerste laag goed doordrogen alvorens u de tweede laag erop zet. Bij zonnige en droge dagen is dit na twee uur al mogelijk, bij lagere temperaturen en hoge luchtvochtigheid duurt dit langer. Schuren tussen de lagen is niet nodig, u kunt de tweede laag aanbrengen zonder te schuren.

 4. Onderhoud

  Na het verven hoeft u eigenlijk niets meer te doen: u bent gedurende een lange tijd onderhoudsvrij na het verven met Moose Färg verf. Gemiddeld is dit vier tot vijf jaar. U kunt tussentijds natuurlijk altijd schoonmaken met een sopje. Wilt u bijwerken? Dan kan dat heel eenvoudig: u brengt gewoon een nieuwe laag aan. Dit kan zelfs plaatselijk, want verfstrepen vallen volledig weg in de matte uitstraling van de verf. U hoeft dus niet uw hele schuur in één keer te verven.

Diervriendelijke schuurverf Moose F

Moose F diervriendelijke verf is de ideale schuurverf om uw boerderijschuur te verven. Omdat de verf watergedragen is en geen schadelijke stoffen bevat is het heel geschikt om zowel aan de binnen- als buitenkant te gebruiken voor schuren waar dieren verblijven. Paardenstallen of koeienschuren kunnen dus zonder zorgen geverfd worden met Moose F.

Vanwege de grote oppervlakken wilt u vanzelfsprekend werken met een verf die gemakkelijk te verwerken is én u wilt niet ieder jaar opnieuw te hoeven verven. Met Moose F bent u gemiddeld vier tot vijf jaar onderhoudsvrij, omdat de verf niet bladdert en vocht goed kan reguleren. De kleur kan met de jaren wat verweren, dat geeft juist een plezierige aanblik bij schuren. Met Moose F behoudt hout zijn robuuste, natuurlijke uitstraling

''Hallo Jan, Hierbij een paar foto’s van de opknapbeurt die onze schuur in Ter Apel heeft gekregen. Het is de voormalige houtzagerij van de Stad Groningen, 20 bij 18 meter groot.Onze wens was om er een Zweedse schuur van te maken… Na wat sloopwerk en nieuwe betimmering En dankzij jouw geweldige verf ziet het er nu zo uit: Onze droom is gerealiseerd!! Nu nog de andere zijden van de schuur opknappen... Wordt vervolgd! Met vrolijke groet, René Kriek.''

''Foto van onze paardenstal geverfd in Moose F Falu Röd, Vasa Svart en Norrland Vit. We zijn meer dan tevreden. Gemma van der Voorst, Hoogmade''

Bekijk meer ervaringen van klanten die Moose Färg gebruikten:

Schuur verven en schimmel

Schuren zijn vaak vochtig. Als u uw schuur gaat verven, inspecteer dan van tevoren of er schimmel in het hout. Ventileren is de eerste stap bij het voorkomen van schimmel. Heeft u er toch last van? Behandel deze plekken dan als volgt: borstel het hout met een sopje van lijnoliezeep en een borstel. Vermoedelijk verwijdert dit al een groot deel van de schimmel. Vervolgens kunt u de plekken behandelen met een anti-schimmelmiddel. Op deze pagina leest u meer over het bestrijden van groene aanslag en schimmel: Schimmel bestrijden.

Vochtgehalte van het hout

Het kan zijn dat het hout te droog is, bijvoorbeeld als het heel warm en droog is geweest. Bevochtig het hout dan voor het schilderen met bijvoorbeeld de tuinslang. Anders zuigt het hout te veel verf op bij de eerste laag, dit is natuurlijk zonde. Daarnaast is het bij erg droog hout ook extra van belang om de verf zelf goed te verdunnen met water. Als het hout te vers is zit er nog veel vocht in het hout. Ideaal is luchtdroog, dat wil zeggen 17.9% vocht. Vers hout bloedt en deze sappen kunnen door de verf heen slaan en vlekken veroorzaken. Overigens is dit niet zo heel erg, want u kunt het naderhand gemakkelijk weer overschilderen

Tip: Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog eens na. De verf zuigt in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. Ook door het werken van het hout kunnen er delen van het hout bloot komen te liggen. U kunt dan nog even bijwerken of licht overkwasten. Zo zorgt u voor een optimaal resultaat voor de komende jaren als u uw schuur wilt verven.

Direct verf bestellen?

Veelgestelde vragen over het verven van een schuur

Hoeveel verf heb ik nodig voor het verven van mijn schuur?

Om een Belgische schuur te verven met een oppervlak van 40 m2 heeft u twee emmers van 4 liter nodig. Met één emmer van 4 liter verft u gemiddeld 20 m2 dekkend. Dat zijn twee lagen.
Over het algemeen wordt er gekozen voor een hoofdkleur en een contrastkleur. Voor de typisch Zweedse uitstraling kiest u een van onze witte contrastkleuren. U zult meestal twee keer moeten verven en aan het eind van het seizoen nog eens licht bijwerken.

Kan ik de spijkers in mijn schuur ook verven?

Kleine metalen oppervlakken zoals spijker kunt u eventueel meeverven. Doet u dit niet, dan raden we u aan om uw spijkers in te smeren met lijnolie. Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. Zeker als u de spijkers niet hamert maar erin schiet is dit van belang. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen.

Welke kleur schuur verven?

Het kleurenpalet van Moose Färg bevat een ruim aanbod aan unieke, matte kleuren. Naast de typisch Zweedse kleuren zoals Falu Röd en Skåne Gul bevat het palet bijvoorbeeld ook vijf grijstinten. Over het algemeen worden de boeidelen en kozijnen wit geverfd, dit geeft een mooi contrast met een van de Zweedse kleuren.

Hoe verf ik mijn houten schuur?

Voor het verven van uw schuur kiest u een sterke kwaliteitsverf voor buiten. Uw schuur heeft veel te verduren onder invloed van vocht, hagel en zon dus bescherming van uw hout is van belang. Met de damp-open verf Moose F beschermt u uw hout tegen weersinvloeden. De verf is geschikt voor alle soorten hout. U brengt de verf direct aan op onbehandeld, ruw hout. Een grondlaag is niet nodig en zelfs ongewenst. Zit er al verf op? Dan dient u de oude verflaag goed voor te bewerken door de verflaag kapot te schuren met een grove korrel.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.