Home / Kookverf Moose Färg

Kookverf Moose Färg

Oplosmiddelvrij op lijnoliebasis met eeuwenlange historie

Waterverdunbare oplosmiddelvrije kookverf op lijnoliebasis voor binnen en buiten. Moose Färg kookverf wordt gemaakt door tarwe en roggemeel enige uren te koken met water, lijnolie en pigment. Daardoor vormt Moose Färg kookverf geen laag op het oppervlak; de lijnolie dient om de hechting aan de ondergrond van de pigmentdeeltjes te verzekeren en om water af te stoten. Moose Färg kookverf is dampdoorlatend.

Moose Färg kookverf droogt door de verdamping van water en het uitharden van de lijnolie. Net als bij olieverf is er licht nodig bij het drogen en het moet niet te koud zijn.

Moose Färg kookverf bestellen? Bezoek onze webshop en bestel online.

Moose Färg kookverf heeft een eeuwenlange historie

Moose Färg kookverf is geschikt voor ongeschaafd of zeer sterk verweerd, ruw hout (S type, de originelen Zweedse kookverf) maar met alkyd toevoeging ook voor gladgeschaafd, geimpregneerd en reeds gebeitst of geverfd hout (F type).

Moose Färg kookverf ademt zeer goed, zodat er nooit blazen ontstaan en de ondergrond steeds weer goed opdroogt. Ruikt prettig. Moose Färg kookverf in donkere kleuren is uitermate geschikt om over oude, verweerde carbolineumlagen aan te brengen.

Drie soorten: Moose S,F en RDM kookverf in de originele totaal matte kleuren

Moose S is de originele oer kookverf. Deze is alleen geschikt voor zeer ruw onbehandeld en/of verweerd hout. Moose F is een moderne versie met alkyd, die ook op geschaafd, geimpregneerd hout kan worden toegepast. Moose RDM is speciaal voor hardere ondergronden en bevat meer vaste stof. Voor kozijnen, deuren en windveren; ook geschikt voor meubels.

Om uw persoonlijke kleurcombinaties te testen, gebruik ons ‘inkleurplaatje’ en stel je eigen combinaties samen.

Moose Färg S kookverf is de originele Zweedse kookverf

Deze “moeder” van alle kookverven wordt al eeuwenlang (sinds 1255 waarschijnlijk) in de Scandinavische landen gebruikt. De huidige samenstelling dateert uit de jaren vijftig van de 18e eeuw. Men zegt vanouds dat de verf de houten gevels zowel schoonheid als bescherming verleende. De oorspronkelijke kleuren waren oker (geel) rood en zwart. De soortnaam kookverf is afgeleid van de oude bereidingswijze (koken).

Inmiddels ook verkrijgbaar in andere fraaie kleuren blauw, groen en grijs. Klik op informatie om alle kleuren te zien.

In Zweden wordt overigens nog een verouderde versie verkocht, die lood bevat. Moose Färg kookverf wordt speciaal voor de export gemaakt en is volledig vrij van zware metalen.

Moose Färg kookverf is dampdoorlatend en laat het hout leven.

Aangezien de droge kookverf dampdoorlatend is, biedt deze het hout een ‘ademende’ beschermlaag biedt. Daarmee is Moose Färg kookverf de volmaakte bescherming voor hout. Normale filmvormende verf sluit het hout op, waardoor vocht onder de verf kan kruipen en bladderen snel kan optreden. Ook in het onderhoud hoeft  Moose niet eerst volledig afgekrabt en geschuurd. Gewoon afspoelen en weer bijwerken is voldoende. Door de wisselende vochtigheid van de lucht varieert de kleur van kookverf ook enigszins (lichter als het droog is).

Het oplosmiddel is water. Er komen geen schadelijke dampen vrij als de verf droogt. De verf irriteert de huid niet. Het tast de ogen niet aan en kan met water en wat zeep worden afgespoeld.

Moose Färg kookverf is geen voedingsmiddel, maar er zijn anecdotes, dat koeien een blik net gekookte kookverf ontdekten en deze naar brood ruikende verf dronken zonder daar ziek van te worden. (do not try this at home 🙂 )