Home / Zepen en logen (luten) van hout met houtzeep Polarsken

Zepen en logen (luten) van hout met houtzeep Polarsken

Houtzeep leent zich goed voor de behandeling van binnenmeubelen en houten vloeren. Het hout bleekt door de zeepoplossing en krijgt en heel mooie tint. Met de zeep oplossing loogt u het hout want de houtzeep maakt het hout alkalisch (=loog). Door deze loog (hoge PH) worden de houtcellen deels doodgemaakt en worden houtsappen zoals tannine (looizuur) aan het hout onttrokken. De houtkleur licht daardoor op en het hout wordt aan de buitenkant iets harder. Polarsken is in Zweden geproduceerd uit lijnzaad van Zweedse teelt.

Houtzeep bestellen? klik op: PolarskenLijnzaadolie vlasbloemen

Houtzeep (Moose Polarsken)

Om hout een mooie lichte kleur te geven en te conserveren.

Logen met behulp van lijnolie zeep is veel milder dan met loog. In Zweden wordt dit laatste “luten” genoeud. De PH van een loog met soda is 14. Een loogoplossing is zeer aggressief; u kunthet gemakkelijk zelf maken met soda of natriumhydroxide ( Lut kunt u ook bij Moose Färg bestellen, mail even). Een oplossing van lijnoliezeep Polarsken heeft een PH van 10 waardoor het loogproces langzamer maar veel milder en gecontroleerder verloopt.

Polarsken een prima natuurlijke houtzeep, die het hout ook extra verzorgd door een klein beetje extra lijnolie. Deze blijft achter in het hout en geeft het hout een extra bescherming en een comfortabel oppervlak.

Moose houtzeep werkt ook goed als een coating van zachte houten vloeren. Een såpat vloer geeft een ouderwets en natuurlijk patina. U kunt overigens bij de laatste behandelingen wat waterverdunbaar pigment toevoegen. Hierdoor krijgt u een witte waas over het hout.

Gebruik van Polarsken houtzeep:

Meng een kwart fles met met 3-4 liter warm water (mengverhouding 1 op 20 tot 1 op 40) en zorg dat de zeep goed is opgelost (even roeren). Met dit zeepsopje kunt u de ondergrond inspuiten of met een borstel opbrengen. Even (10 minuten) laten intrekken en daarna met ruim water afspoelen. Wilt u sneller dan kunt u ook geconcentreerder werken en stijgt de PH van de oplossing.

U kunt Polarsken ook onverdund opbrengen en laten drogen. De zeep wordt dan bruin tot zwart. Hierna heel goed afspoelen of met een politoermachine afwrijven.

Met houtzeep logen is bewerkelijk maar geeft een mooi resultaat. Voor de eerste keer zult u 3-5 maal meten behandelen met met een sopje, laten drogen en daarna weer. Als u tevreden bent met de kleur kunt u het hout direct gebruiken na het drogen maar u kunt er ook nog wat meubelolie op wrijven.

Zorg er wel voor dat vlekken direct worden verwijderd en onderhoud het hout goed door regelmatig weer met een sopje schoon te maken en de zeepoplossing te laten intrekken.

Verfreiniger lijnoliezeep houtzeep uit Zweden

Houtzeep bestellen? Bestel Polarsken online.

Lijnolie is een onverzadigde olie opgebouwd is uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke houtzeep: Polarsken.

Moose Polarsken wordt gemaakt van gezuiverd, gesteriliseerd en ontgomde rauwe lijnolie. Een puur natuurlijk product, zonder parfum- of andere toevoegingen. Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar: de geur van de zomerzon!