Houtzeep: Zepen en logen (luten) van hout met Moose Färg houtzeep

Houtzeep leent zich goed voor de behandeling van binnenmeubelen en houten vloeren.

Het hout bleekt door de zeepoplossing en krijgt en heel mooie tint. Met de zeep oplossing loogt u het hout want de houtzeep maakt het hout alkalisch (=loog). Door deze loog (hoge PH) worden de houtcellen deels doodgemaakt en worden houtsappen zoals tannine (looizuur) aan het hout onttrokken. De houtkleur licht daardoor op en het hout wordt aan de buitenkant iets harder.

Houtzeep bestellen? klik op: Linsåpa

houtzeep

Houtzeep wordt gemaakt van vlas

Houtzeep (Moose Linsåpa)

Om hout een mooie lichte kleur te geven en te conserveren.

Logen met behulp van lijnolie zeep is veel milder dan met loog. In Zweden wordt dit laatste “luten” genoeud. De PH van een loog met soda is 14. Een loogoplossing is zeer aggressief; u kunthet gemakkelijk zelf maken met soda of natriumhydroxide ( Lut kunt u ook bij Moose Färg bestellen, mail even). Een oplossing van Moose Linsåpa heeft een PH van 10 waardoor het loogproces langzamer maar veel milder en gecontroleerder verloopt.

Moose Linsåpa een prima natuurlijke houtzeep, die het hout ook extra verzorgd door een klein beetje extra lijnolie. Deze blijft achter in het hout en geeft het hout een extra bescherming en een comfortabel oppervlak.

Moose houtzeep werkt ook goed als een coating van zachte houten vloeren. Een såpat vloer geeft een ouderwets en natuurlijk patina. U kunt overigens bij de laatste behandelingen wat waterverdunbaar pigment toevoegen. Hierdoor krijgt u een witte waas over het hout.

Moose Vitsåpa met wit pigment kunt u ook bestellen? Bestel Vitsåpa online.

Gebruik van Moose Färg Linsåpa houtzeep:

Meng 1 dopje van de fles met met 3-4 liter warm water (mengverhouding 1 op 20 tot 1 op 40) en zorg dat de zeep goed is opgelost (even roeren). Met dit zeepsopje kunt u de ondergrond inspuiten of met een borstel opbrengen. Even (10 minuten) laten intrekken en daarna met ruim water afspoelen. Wilt u sneller dan kunt u ook geconcentreerder werken en stijgt de PH van de oplossing.

Met houtzeep logen is bewerkelijk maar geeft een mooi resultaat. Voor de eerste keer zult u 3-5 maal meten behandelen met met een sopje, laten drogen en daarna weer. Als u tevreden bent met de kleur kunt u het hout direct gebruiken na het drogen maar u kunt er ook nog wat meubelolie op wrijven.

Zorg er wel voor dat vlekken direct worden verwijderd en onderhoud het hout goed door regelmatig weer met een sopje schoon te maken en de zeepoplossing te laten intrekken.

houtzeep

Houtzeep bestellen? Bestel Linsåpa online.

Lijnolie is een onverzadigde olie opgebouwd is uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke houtzeep: Moose Linsåpa.

Moose Linsåpa wordt gemaakt van gezuiverd, gesteriliseerd en ontgomde rauwe lijnolie. Een puur natuurlijk product, zonder toevoegingen. Milieuvriendelijk.

Biologisch afbreekbaar: de geur van de zomerzon! Zonder parfum toevoeging.