Home / Verf met aardkleuren

Verf met aardkleuren

Verf in aardkleuren wordt al heel lang gebruikt, bijvoorbeeld door de Italiaanse meesters bij hun fresco’s maar ook door onze Hollandse schilders. Deze aardkleuren worden gemaakt met aardpigmenten, die overal voorkomen. Het zijn met name metaaloxides, die deze aardkleuren hun typische karakter geven.

Aardkleuren in Trento (I)
Aardkleuren in Trento (I)

In enkele landen zijn deze aard kleuren niet meer uit het landschap en interieur weg te denken.

Met name het rood is karakteristiek maar ook okergeel en zwart.

Hieronder ziet u de wordingsgeschiedenis van de ijzeroxide pigmenten dat velen kennen van het Zweeds rood, Fins rood, burnt Siena (van de gelijknamige plaats in Italië). Al in de oertijd viel op, dat aan de lucht blootgesteld aarde gewoon rood werd (Rio Tinto, de hele rivier is daar rood). Zo werden deze zgn. aardpigmenten ontdekt, die als ze gebrand worden eerst oranje rood en dan donker rood worden en vervolgens diepzwart.

In Zweden vond men deze pigmenten vooral in Dalarna, Falun en omstreken. In Noorwegen overigens in Röros en ook in Finland is er erts. Maar ook in de Roussillon, Andalucia en in Engeland (Engels rood) kwamen ze voor.

In Engeland waren deze rode kleuren de trots van de landadel. Iedere squire had zijn eigen tint rood op het wapenblazoen en de huizen van zijn arbeiders.

Deze rode pigmenten allemaal wat van karakter afhankelijke van de vindplaats vanwege de diverse mineralen die er inzitten naast de belangrijkste kleurgever: ijzeroxide, roest dus eigenlijk…en allerlei zware metalen zoals lood.

Wilt u bijvoorbeeld meer lezen over de geschiedenis van het Zweeds rode houtverf klik dan op: Oorsprong Moose Färg houtverf

Oker aardkleuren verf
licht_sienna aardkleuren verf
burnt_sienna aardkleuren verf
sienna_black aardkleuren verf

Moose Färg in aardkleuren bestellen? Klik op: bestellen

Aardkleuren worden ook in Andalucia gebruikt:

Oker in Andalucia
Albeiro en Grana in Sevilla

Dat komt omdat daar de vergeelde oude afzettingen van schelpen aan de oppervlakte liggen. Het geel wordt me name als stuc gebruikt en ook voor het zank van de arena van de stieren gevechten: Albeiro of Albeirito heet de kleur daar. Het rood wordt Grana (naar de granaatappel) genoemd, samen een morbide combinatie van het bloed van de stier dat in het zand vloeit. Hoewel niet helemaal de Zweedse kleuren lijken ze er wel erg veel op.

Marrakech
Aardkleuren rood in Marrakech