Tuinhuis verven

Goed en regelmatig onderhoud is nodig om lang van uw tuinhuis of blokhut te kunnen genieten. UV-stralen, temperatuurwisselingen, regen en wind hebben allemaal hun invloed op uw houten tuinhuis. U doet er dus goed aan om uw tuinhuis te beschermen door hem te verven met Moose F. Deze dekkende, matte beits komt in unieke Zweedse kleuren en biedt de houtbescherming van een beits. De verf trekt in het hout en – mits goed voorbewerkt – zal deze niet bladderen.

Velen kozen er al voor om hun tuinhuis te schilderen met Moose Färg tuinhuis verf. Heeft u inspiratie nodig? Bekijk dan de ervaringen van Belgische klanten met Moose Färg

grijs tuinhuis
Tuinhuis geverfd in Skiffer Grå

Marijke (Stabroek): “Hallo Jan en Ryanne, eindelijk is nu mijn tuinhuis klaar en heel mooi geworden (zie foto). Gebruikte Moose Färg kleuren: Skiffer Grå, Norrland Vitt en white wash wit voor de luifel. Mijn schilder was ook erg onder de indruk van de kwaliteit van het product.”

Voor het verven van uw tuinhuis gebruikt u Moose F:


Tuinhuis verven? Moose Färg is de ideale verf om uw tuinhuis te beschermen

Wilt u uw tuinhuis verven met dekkende, transparante of half transparante verf? Moose Färg verf voor je tuinhuis laat de houtnerf zichtbaar en vormt geen film over het hout. Moose Färg tuinhuis verf garandeert een langere bescherming en vergt weinig tot geen onderhoud.

Enkele voordelen op een rij:

 • Uniek Scandinavisch mat kleurenpalet, gebaseerd op het Zweedse landschap
 • Makkelijk te verwerken en plaatselijk bij te werken: kwaststreken vallen weg
 • Mits goed aangebracht voor lange tijd onderhoudsvrij
 • De verf is dampdoorlatend: vocht kan in en uit het hout treden

Wilt u meer weten over hout en verf? Lees dan hier verder: Over houtverf

tuinhuis-verven
Tuinhuis in Bohus blauw met Norrland Vit

Tuinhuis verven: tips voor een goed resultaat

De wanden van tuinhuizen zijn vaak gemaakt van vuren of grenen, al dan niet geïmpregneerd of gewolmaniseerd. Dat ontvet u voor het verven door Polarsken natuurlijke lijnoliezeep te gebruiken. Nieuw hout schuurt u op met grofkorrelig schuurpapier (korrel 80) voordat u begint met schilderen. Daarna kan Moose F (tuinhuis verf) direct aangebracht worden, de verf is dekkend in twee lagen, bij lichte kleuren kan een derde laag nodig zijn. Een grondlaag is niet nodig, Moose F kan direct op het hout worden aangebracht.

Gaat u een tuinhuis verven dat reeds geschilderd is? Een bestaande verflaag die nog in goede staat verkeert heeft geen barsten, is niet geschilferd en bladdert niet af. Het is van groot belang dat de onderlaag ook later niet kan gaan bladderen. Controleer de oude laag dus goed en waar deze bladdert verwijdert u alle loszittende verf volledig. Ook zorgt u ervoor dat de oude verflaag niet meer glanst of glad is door deze kapot te schuren met grofkorrelig schuurpapier. Schuur in de richting van de houtvezel en verwijder en ontvet na het schuren het stof met een sopje. Laat het hout goed drogen, en ruw het daarna weer lichtjes op, zodat het beschermingssysteem straks perfect hecht.

Een gemakkelijke alternatieve methode is behandeling met de hoge druk waterspuit. gebruik hiervoor de spraystand om de houtnerf niet te beschadigen. Het voordeel is dat u zowel schoonmaakt als licht opschuurt met de waterdruppels.

Leest u ook onze schildertips buiten.


Tuinhuis of blokhut schilderen? Er zijn drie varianten Moose F verf

Moose F komt in drie varianten: dekkend, semi-transparant en kleurloos. Over het algemeen wordt er gekozen voor een volledig dekkende verf om tuinhuizen te schilderen, andere opties zijn natuurlijk ook mogelijk. Kenmerkend aan Moose F is dat de houtnerf en houtstructuur zichtbaar blijft. Moose Färg is namelijk geen lak maar zuigt in het hout, waardoor de houtstructuur van uw tuinhuis goed blijft uitkomen. Hout blijft zijn robuuste uitstraling behouden.

De dekkende Moose F geeft een volledig dekkend resultaat, zoals er over het algemeen gekozen wordt voor het verven van tuinhuizen.

De transparante kleurloze beits Storuman Skydd laat de houtnerf en houtkleur volledig zichtbaar en heeft geen kleur. Het tuinhuis krijgt een natuurlijke uitstraling, maar vereist wat meer onderhoud aan de zonkant. U kunt het zien als een transparante zonnebrandcrème: hij moet regelmatig ververst worden. Het voorkomen van vergrijzen is aan de zonkant niet mogelijk: uw hout zal daar op den duur altijd vergrijzen. Aan de binnenkant van uw tuinhuis en in de schaduwkanten is dit wel mogelijk en kunt u de houtkleur jarenlang behouden.

Half transparante verf Dimma kunt u zien als een wash. Het geeft een kleur waas over het hout en is bijzonder geschikt om de binnenkant van uw tuinhuis of blokhut te schilderen. In alle kleuren beschikbaar, populair zijn de bekende grey wash en white wash.


Stappenplan voor het verven van uw tuinhuis

Een goede voorbewerking is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat en voor de duurzaamheid van het resultaat. Leest u onderstaand stappenplan dus goed door, zodat de verf optimaal kan hechten.

 1. Oude verflagen? Verwijder deze dan eerst.

  Zit er al een verflaag op uw tuinhuis? Inspecteer deze dan goed, zodat u de juiste keuze maakt qua voorbewerking.

  Is de huidige verflaag gebarsten, geschilferd en/of bladdert deze? Dan is het van belang dat u alle loszittende verflagen verwijdert. Deze onderlaag mag ook later niet kunnen gaan bladderen. Verwijder loszittende verf door grof te schuren met korrel 80 of door de spraystand van de hogedrukspuit te gebruiken. Verwijder na het schuren het losse schuurstof, dit wilt u niet in uw verflaag terugzien.

  Zit de oude verflaag nog goed vast, dan kunt u de deze kapotschuren met korrel 80. De oude laag mag niet meer glad aanvoelen of glanzend/glimmend zijn.

 2. Vers hout? Laat het dan nog even staan.

  Heeft u erg vers hout? Dan is de kans groot dat het nog gaat werken. Dit houdt in: er komen scheurtjes in het hout en mogelijk komt er hars uit het hout. Verstandig is het in dit geval om uw verse hout eerst een aantal weken tot maanden te laten staan, alvorens u start met verven. Wilt u toch graag aan de slag? Breng dan één laag aan en breng de tweede laag pas na enkele maanden aan. Zo is uw hout alvast beschermd en kunt u na enkele maanden de scheuren die zijn ontstaan ook voorzien van een verflaag.

 3. Gladgeschaafd hout? Schuur op.

  Onze verf hecht goed op ruwe ondergronden. Is uw hout erg glad, ruw het dan op door te schuren met grove korrel 80. Zo zorgt u voor een goede hechting van de verf op uw tuinhuis. Ruwer hout, zoals bezaagd hout hoeft u niet op te schuren.

 4. Het hout ontvetten en schoonmaken

  Uw hout dient schoon te zijn voordat u begint met verven. Ontvet hout dat vet geworden is of vers geïmpregneerd hout met een sopje van Polarsken lijnoliezeep. Breng aan met een borstel, laat even inwerken (circa 10 minuten) en spoel na met water voordat u begint met verven.

 5. Verven

  Zorg ervoor dat de dagtemperatuur minimaal 15 graden is wanneer u besluit te gaan verven. Bij deze temperatuur is de verf na 24 uur overschilderbaar en kunt u de tweede laag aanbrengen.

  Verdun de verf met 5 tot 10% water en breng de eerste laag dun aan met een blokkwast. Zo kunt u goed in alle kieren en naden van het hout van uw tuinhuis komen. Verf de tweede laag wanneer de eerste laag stofdroog is, dit hangt af van de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zorg dat er de eerste dagen geen regen overheen komt, na een week is de verf volledig uitgehard.

 6. Schoonmaken van kwasten en verf bewaren

  Spoel uw kwasten uit en reinig met water en zeep. Polarsken lijnoliezeep is ook zeer geschikt voor het schoonmaken van kwasten en voor het verwijderen van verf van uw handen. Sluit de pot goed af en bewaar deze op een droge plek, zorg dat de verf niet kan bevriezen.

Direct producten voor het verven van uw tuinhuis bestellen?


Kleuren kiezen

Ons matte kleurenpalet bevat 19 kleuren, variërend van het authentieke Zweedse rood tot meer gangbare grijstinten. De kleuren ogen in ieder daglicht weer net anders. Bekijk dus om een beeld te krijgen van de kleuren vooral de voorbeelden van anderen die u al voorgingen. Houd er rekening mee dat beeldscherminstellingen de kleuren anders kunnen weergeven dan ze in werkelijkheid zijn.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

  Moose Färg Vasa Svart (Diepzwart)
 • Blytungsgrå

  Loodzwart/grijs

  Blytungsgrå (Loodgrijs)
 • Bohus Blå

  Zweeds Blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds Blauw)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (Lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (Parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (Leisteengrijs)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Amal Grön

  Zachtgroen

  Moose Färg Amal Grön (Zachtgroen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Wilt u de kleuren liever in het echt zien? Vraag dan onze kleurenkaart aan.


Doe inspiratie op bij anderen die onze verf al gebruikten:

Twijfelt u nog over de kleurencombinaties? Maak dan uw eigen Moose Färg kleurcombinaties of bekijk alle voorbeelden.


Veelgestelde vragen over het verven van een tuinhuis

Welke verf gebruiken voor tuinhuis?

Meestal kies je voor een volledig dekkende matte verf om een tuinhuis te schilderen. Kiest u voor Moose F, dan blijft u de houtnerf wel zien. Moose Färg is geen lak maar zuigt in het hout zodat de houtstructuur van uw tuinhuis goed blijft uitkomen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.