Houten huis verven

Door uw houten huis te verven met Moose Färg verf geeft u uw woning een Zweedse uitstraling. Uw woning wordt een echte blikvanger, maar zal toch rustig ogen door de volledig matte uitstraling van de verf.

Moose Färg houtverf is speciaal ontwikkeld om uw houten huis te verven: werkt ideaal op ruw en onbehandeld hout, maar is ook op geïmpregneerd, reeds geschilderd of geschaafd hout te gebruiken. Een Zweeds topproduct dat jarenlang meegaat.

Bep Broersen (Ayewalle, België): “Het hele huis in de verf gezet met Moose Farg. Om blij van te worden in de veelal donkere Ardennen.” Lees verder.

Houten woning geverfd in Kiruna Grå

Direct verf bestellen voor uw houten woning?


Geschikt voor allerlei soorten hout, waaronder reeds geschilderd hout

Gaat u reeds geschilderd hout oververven? Dit kan, maar zorg ervoor dat de ondergrond eerst goed wordt voorbehandeld. Ontvet het hout en maak het goed schoon, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit en Polarsken lijnoliezeep. Gebruik de spraystand zodat de houtstructuur niet wordt beschadigd. Let erop dat u niet in de isolatie spuit.

Schuur vervolgens oude lagen kapot totdat de kalkige onderlaag naar voren komt. De verf hecht niet op gladde ondergronden zoals laklagen. Bladdert de oude laag? Dan dienen alle bladderende verfresten verwijderd te worden. Verfresten die goed vast zitten kunnen worden opgeschuurd met een grove korrel 80.

Moose F is zeer geschikt voor geschaafd hout, zoals we in België veel gebruiken. Ook als het hout al geïmpregneerd, geverfd of gebeitst is zorgt de extra toevoeging in Moose F voor het beste resultaat. Voor kozijnen en deuren gebruikt u Moose RDM. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten af of ze elkaar verdragen. Moose F is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan (ruw schuren, vetvrij schoonmaken, eerste laag goed laten drogen).

Als het hout nieuw is en geïmpregneerd, geef het dan even de tijd om te ademen. Het impregneermiddel zweet vaak nog uit. Als u het nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en eventueel een eerste dunne laag. Dat voorkomt krimpen en uitzetten nadien en conserveert de mes en groef het beste.

Tip: Denkt u er ook aan om uw spijkers in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. Doet u dit zeker als u de spijkers niet hamert maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen!Houten huis behandelen tegen schimmel (het weer)

Staat uw houten huis in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld in het bos? Of is de ventilatie van uw houten huis niet goed? Dan kan het zijn dat er schimmelvorming op uw hout ontstaat. Het kernwoord bij schimmel is ventileren. Als hout goed kan drogen treedt er over het algemeen geen schimmel op.

Toch last van schimmel? Moose Färg heeft een anti schimmelmiddel Svampdöd. Te gebruiken ter voorkoming van schimmelvorming en ter behandeling ervan. U kunt het goed verdund (1 op 30) aanbrengen op het hout, bijvoorbeeld met een plantenspuit of u kunt Svampdöd direct toevoegen aan de verf. Zet de tweede laag verf pas op als de eerste laag goed doorgedroogd is.


Kleuren bepalen

Een heel huis verven is niet niks, dus u wilt natuurlijk de juiste kleurkeuze maken. Ons kleurenpalet is gebaseerd op het Zweedse landschap. Alle kleuren zijn volledig dekkend en mat, wat voor een rustige uitstraling zorgt.

Twijfelt u nog of bent u op zoek naar inspiratie? Bekijk dan de voorbeelden van anderen die hun huis of betimmering geverfd hebben met Moose Färg verf of vraag een gratis handgeschilderde kleurenkaart aan.

Moose Färg kleurenpalet

  • Falu RödZweeds rood
  • Vasa SvartDiepzwart
  • Blytungsgrå
  • Skiffer GråLeisteengrijs
  • Kiruna GråParelgrijs
  • SommerblåHelderblauw
  • Bohus BlåZweeds Blauw
  • Ljus BlåLichtblauw
  • Victoria GrönDonkergroen
  • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Veelgestelde vragen over het verven van een houten huis

Het hout van mijn huis is heel droog, kan ik mijn huis verven?

Ideaal gezien is het hout luchtdroog, 17.9% vocht. Ja. Heeft u heel droog hout, bevochtig het hout voor het schilderen licht. U kunt het bevochtigen met de tuinslang. Verdun de verf met 5 – 10% water en meng de verf goed.

Kan ik met Moose F mijn houten huis plaatselijk bijwerken?

Zeker. Het is verstandig om aan het eind van elk seizoen of in ieder geval na de winter het schilderwerk nog even na te lopen. Moose F verf zuigt in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt of dat er kaal hout te zien is doordat het hout is gaan werken. U kunt nog even bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar zit u niks van: kwaststreken vallen volledig weg in de matte verf. Zo zorgt voor een optimaal resultaat en bescherming van uw hout.

Hoe vaak moet ik mijn houten huis verven?

Wanneer u Moose F gebruikt, bent u meerdere jaren onderhoudsvrij. Afhankelijk van verschillende factoren kan deze periode langer of korter zijn. Denk hierbij aan zoals de staat van het hout en de weersomstandigheden waaraan het huis wordt blootgesteld. Bij Moose F is de kans op bladderen nihil (mits u juist voorbewerkt), omdat de houtverf als een beits in het hout trekt. Hierdoor kan het hout blijvend ademen. Na een aantal jaar zal de verf wellicht gaan vervagen (bijv. bij veel blootstelling aan fel zonlicht), maar dan is schoonmaken en éénmaal oververven voldoende om weer een aantal jaren woonplezier te beleven.

Houten huis verven?

Producten voor het verven van uw huis: