Home / Hout zepen gebruiksaanwijzing

Hout zepen gebruiksaanwijzing

Het logen en zepen van houten vloeren en meubels met Moose Färg houtzeep

Een traditionele Zweedse houtafwerking voor binnen: hout zepen.

Hout wordt meestal geolied, gelakt of in de was gezet. Hierdoor verkleurt het hout en vergeelt donker door de inwerking van licht. Of u dit mooi vind is een kwestie van smaak. Door de behandeling met loog en zeep wordt het hout niet alleen beschermd, maar blijft de oorspronkelijke houtkleur bewaard en wordt tegelijkertijd het verkleuren en vergelen door de inwerking van licht minder sterk. Het hout loogt uit, dat wil zeggen dat de tannine (die bij oxidatie donker kleurt) uit de toplaag wordt getrokken. Als u het juist wilt laten vergrijze kun u Moose Gåning gebruiken (dat werkt erg snel op tannine houdende houtsoorten zoals eiken, daar is logen beter voor).

Moose Färg loog (Lut) en houtzeep (Polarsken) zijn waterverdunbaar en verwerken heel gemakkelijk; de houtzeep herstelt en voorkomt vervuiling. Lut is veel sterker (traditionele loog, u kunt het ook met huishoud soda doen, dit beschermt echter niet zoals houtzeep). Watervlekken kunnen door nawassen met zeep worden verwijderd. Door af en toe schoon te maken met houtzeep kan ook het vergelen worden tegengegaan.

Lijnoliezeep houtzeep Polarsken ecologische reiniger

Voorbehandeling voor hout zepen

Met Moose Färg houtzeep kan alle nieuw, of tot op het onbehandelde hout afgeschuurd hout worden behandeld. Voor toepassing dient u altijd fijn te schuren om het hout weer ontvankelijk te maken voor houtzeep. Natuurlijk moet alle vet, was en olie volledig worden verwijderd (dat doet u overigens ook al met houtzeep behandeling).

Hout zepen of behandeling met loog?

Hout zepen is eenvoudig: geconcentreerde houtzeep oplossing (10 -20 %) vol en gelijkmatig aanbrengen en verdelen; laat goed drogen (4 – 16 uur). Voor een hoogwaardig oppervlak evt tussenschuren (fijne korrel). Deze behandeling 2-3 maal herhalen.

Voor het verkrijgen van een mooi oppervlak kan de zeepoplossing met een doek of boenmachine ingemasseerd worden. Neem niet ingetrokken resten binnen 15 minuten droog af.

Reinigen en onderhoud van gezeepte oppervlakken

Gebruik alleen Moose Färg houtzeep.

De behandelde ondergrond ook na behandeling met houtzeep oplossing blijven verzorgen. De behandeling moet regelmatig herhaald worden en niet alleen met water worden gedaan, anders wordt het hout snel te schraal en gevoelig voor vuil en verliest de houtzeep zijn werking.

Voor onderhoud kan een lagere concentratie worden gebruikt: ca 5 – 10% zeep in het water mengen (bijv. 10 ml zeep op 1 liter water); zet er een emmer met schoon water naast. De vloer nu vochtig dweilen of schrobben met zeepoplossing; dweil of schrobber dan in de emmer met schoon water spoelen en daarna weer met de zeepoplossing verder gaan; enz. Laat de vloer hierna goed drogen.

Lijnzaadolie vlasbloemen