Hjortron åkerbär poolframboos plantjes voor in uw eigen tuin.

Tijdens mijn reizen in Lapland in Noord Zweden vond ik een unieke kwekerij gespecialiseerd in Hjortron en åkerbär poolframboos plantjes. Ik kan het niet laten om ze aan mijn trouwe klanten aan te bieden:

Åkerbär Hjortron plantjes bestellen? Klik hier: Hjortron bestellen.

Åkerbär, Poolframboos, Rubus Arcticus “alces”

Åkerbär mesimarja

Åkerbär is de provinciale plant van het Zweedse Lanskap Norrbotten (dat grenst aan Finland en deel uit maakt van Lapland, bessen kennen geen grenzen. De poolframboos wordt wel Koningsbes of Honingbes genoemd (Mesi is Fins voor honing, marja betekent bes).

Na de fraaie donkerroze bloemen vormt de plant kleine eetbare rode framboosachtige vruchten, vol vitamines en met een intense smaak; aangenaam zurig en zijn aromatisch. Ze zijn geschikt om zo te eten en voor verwerking in jam. Gerechten waarin poolframboos is verwerkt worden gezien als exclusief. De oogst is inmiddels een ware industrie, zo geliefd zijn de bessen.

De 25 jarige Carl von Linné in 1732 was bedolven onder een rots, neergeschoten door een Lap en leeggezogen door muggen. Mesimarja behoede hem voor honger en uitputting. Citaat uit “Flora Lapponica” 1737:

“Ik zou ondankbaar zijn jegens deze vrijgevige plant, die door haar bessen met naar wijn smakende sap mij zo vaak weer heeft verkwikt als ik bijna bezweek door honger en strapatsen, als ik er niet een volledige beschrijving aan zou wijden (….) het is daadwerkelijk zo: deze bessen nemen de meest vooraanstaande plek in van alle in Zweden in het wild groeiende bessen.

Likeur producenten kopen deze koningsbes voor 100 Euro per kilo

Een speciale variant voor Nederland en België “Alces”. U kunt ze direct planten en ze geven al het eerste jaar bessen. Zie ook de teeltaanwijzingen.

Hjortron, Hilla, Gele Poolframboos, Rubus Chamaemorus “alces”

Hjortron lakka

Hjortron lakka

 

Het goud van het noorden: Hjortron; in het Laps Hilla. Deze bes is een echte delicatesse in Zweden. Ze zijn ook prijzig, maar dat heeft men er voor over. Deze plant was heel moeilijk te kweken en daarom is het heel bijzonder dat een speciale variant “Alces” nu ook beschikbaar is voor Nederland en België.

Heel leuk in de tuin, witte bloemetjes en een heel bijzonder bes. Te koop in setjes van 6 stuks, voor 33 Euro thuisgestuurd, kan zo geplant worden.

Hjortron kan op markten zoals hieronder tot 20 Euro per kilo opbrengen. Het plukken van bessen is in het hele Noordelijke gebied (ruwweg groot Lapland, de noordelijke delen van Noorwegen, Finland, Zweden en zelfs een stukje Rusland) een industrie van belang.